Ugrás a tartalomra

Az MVK mögött az önkormányzat

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. február 09. péntek 11:19
A Velünk a Város frakcióvezetője úgy ítéli, hogy a cég a több éve elmaradó állami támogatás nélkül is el tudja kerülni a sztrájkokat. 
Fotó: Mocsári László

A dolgozók megfeszített munkájával üzemel a helyi közlekedési vállalat – mondta el péntek reggeli sajtótájékoztatóján Simon Gábor. A várost vezető frakciószövetség első embere szerint éppen ezért van annak komoly jelentősége, hogy többfordulós tárgyalássorozat után a bérmegállapodásról szóló egyezséget a hónap elején az MVK mindhárom szakszervezete elfogadta.
 
A politikus hangsúlyozta: az érdekképviseletek, a városvezetés, a vállalat és a Miskolc Holding közös erőfeszítéseinek köszönhetően a munkavállalók a lehetőségekhez mérten a legkedvezőbb ajánlatot kapták – éppen ezért a városvezetés üdvözli a megállapodást, mely valódi jövedelemnövekedést és kiszámíthatóságot biztosít a közlekedési vállalat alkalmazottainak.

Nehéz évek, nehéz újév
 
Simon Gábor emlékeztetett az előző városvezetés által örökül hagyott 4 milliárd forintos hiányra, amely tételt elődeik az MVK felé nem rendeztek, valamint felidézte azt a gázüzemű buszokra évekkel ezelőtt megkötött lízingszerződést, mely a vállalatnak jelenleg is évi 700 milliójába kerül. Holott – mutatott rá – ugyanezeket a járműveket Kaposváron EU-s pénzből vásárolták meg.
 
Mindemellett – elevenítette föl – a koronavírus-járvány idején hozott intézkedései között Miskolctól 2020-ban a kormányzat elvonta az évente kiutalt 500 milliós normatívát is. Márpedig – fűzte hozzá – állami támogatás híján nincs meg a fedezete annak, hogy a vállalat zavartalanul működjék, így a januárban tapasztalható megnövekedett járatkimaradás is egyenes következménye a kialakult helyzetnek.

Számítottak: mindenkire számítanak

A megfelelő tömegközlekedésről lemondani azonban nem lehet a Velünk a Város vezetője szerint. A tavaly októberben bevezetett új menetrenden túlmenően éppen ezért tervezett be a városvezetés Miskolc idei költségvetésébe egy soha nem látott, közel 5 milliárdos tételt. Mindez olyan volumen – érzékeltette –, mintha valamennyi miskolci családnak adnának 100 ezer forintot.

Simon Gábor kiemelte: a sofőrök közül rengetegen vállalnak akár több száz órás túlmunkát is évente, amely erőfeszítést a cégnek mindenképp honorálnia kell. Azonban – fejtette ki – a megfelelő szaktudással bíró alkalmazottak átvezénylése és a képzési programok folyamatos indítása is kiutat jelenthet.

A frakcióvezető úgy értékeli, hogy mindezekből fakadóan az állami fenntartású MÁV-val és Volánnal ellentétben az MVK esetében nem is igen merülhetett fel a közelmúltban komoly szándék a sztrájkra.

További hírek

Olvasnivaló