Ugrás a tartalomra

Stabil, kiszámítható keretek között működhet Miskolc 2024-ben

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. december 08. péntek 13:45
Már januártól többezer miskolci dolgozó fizetése emelkedhet, soha nem látott önkormányzati támogatásból gazdálkodhat az MVK, de több juthat városüzemeltetésre, a közbiztonság fenntartására, a szociális és kulturális ágazatra, és nőhet a sporttámogatás is - ennek feltétele, hogy a december 14-ei közgyűlésen elfogadják Miskolc 2024-es költségvetését.
Fotók: Mocsári László

A város a gazdasági nehézségek ellenére működőképes maradt, levegőhöz jutottunk, a fejünk a víz fölé került 2023-ban; jövőre végre egy pozitív költségvetése lehet Miskolcnak - emelte ki Veres Pál polgármester azon a pénteki sajtótájékoztatón, ahol a város három alpolgármesterével ismertette a jövő héten a közgyűlés elé kerülő költségvetési tervezet főbb sarokszámait.

A városvezető hangsúlyozta, a büdzsé az itt élők érdekeit és boldogulását szolgálja. Úgy fogalmazott: "ez egy jó költségvetés", ami a város kiszámítható és stabil működését alapozza meg 2024-re.

Számos olyan elemet tartalmaz a tervezet, amit már január 1-jétől szeretnének életbe léptetni, ezért is terjesztik már decemberben a közgyűlés elé. Több mint 5 ezer, Miskolcért dolgozó ember számára biztosítja a minimálbéremeléshez és a garantált bérminimum emeléséhez elengedhetetlen forrásokat. Erre megvan a fedezet a költségvetésben. A városi cégek, az önkormányzati dolgozók számára lehetőség nyílik egy átlagosan 10 százalékos béremelésre. Ezzel az intézkedéssel mintegy 2500 embernél már január 1-jétől életbe léphet az emelés. De például a Salkaházi támogatás jövő évi kifizetését is tartalmazza a költségvetés.

- Egy felelősségteljes, fegyelmezett, előrelátó és takarékos gazdálkodás jellemezte a helyi gazdaságot. Az adóbevételeinkből idén 21 milliárd forintra számíthatunk. Mindezek alapján elmondható, hogy stabil, kiszámítható keretek között működhet Miskolc jövőre - húzta alá Veres Pál, aki reményét fejezte ki, hogy a közgyűlés megszavazza a tervezetet.

Bérfejlesztések a szociális, kulturális szférában

Varga Andrea alpolgármester ismertette, hogy a szociális ágazat közel 450 millió forinttal több támogatásból gazdálkodhat jövőre. Az összegből a tevékenységek finanszírozását, az ellátást biztosító intézmények támogatását, a bérek emelését biztosítanák.

- Az ágazatban dolgozók közül sokan az idős, beteg, rászoruló embertársainkon gondoskodnak, az ő munkájuk elismerése azonban még mindig nincs azon a szinten, mint amit a városvezetés kívánatosnak tartana - fogalmazott.

A kulturális terület szintén többletforrásokat kap Miskolctól, döntően az intézmények dolgozóinak béremelésére törekednek.

- Ez is bizonyítja, hogy a városnak nem csak a kultúra évében volt fontos az ágazat. Forrást kell biztosítani arra, hogy megtartsuk a kulturális területen dolgozó munkatársakat - mutatott rá.

Emelnék továbbá a köznevelésben, városi fenntartású óvodákban dolgozók bérét, de például a diákönkormányzat működésére is magasabb támogatást tudnak biztosítani. A civil szférában kiemelten segítik a partnerszervezeteket, megemelnék az erre fordítandó összegeket. A háziorvosok rezsitámogatását szintén növelhetik.

Folytatódnak a fejlesztések

Szopkó Tibor alpolgármester arról szólt, hogy ez egy "egészen más" költségvetés, mint a korábbi évi büdzsék. Az elmúlt években szűkösebb keretek között gazdálkodott a város, ennek ellenére is biztosították azonban a működőképességet, fejleszteni tudott Miskolc.

- Az előző költségvetések válságállók voltak. Egy rendkívül takarékos és felelősségteljes gazdálkodással pedig sikereket értünk el - hangoztatta, megemlítve egyebek mellett a négy évvel ezelőtt még alig 17 százalékon álló Top-os projektek befejezését.

"Ezen a téren sereghajtóból éltanulóvá vált Miskolc" - húzta alá Szopkó Tibor.

Elmondta, egy több mint 33 milliárd forint összértékű fejlesztési, beruházási és felújítási tételsort tartalmaz a tervezet. Az összeg nagy része ugyan uniós pénz, de már miskolci forrás is található benne.

Ismertette azt is az alpolgármester, hogy a sportra több mint 100 millió forinttal többet szán a város jövőre, a turizmust pedig továbbra is kiemelt területként kezelik.

- Bízom benne, hogy ezt a költségvetést még az ellenzék is támogatni fogja, hiszen többezer munkavállalót érint. Teljes egységet kérek a közgyűléstől. Ez a büdzsé egy garancia, hogy sikeres évünk legyen - fogalmazott Szopkó Tibor.

Soha ennyit nem kapott az MVK

Badány Lajos alpolgármestertől megtudtuk, hogy városüzemeltetésre összességében 1,3 milliárd forinttal többet szán az önkormányzat. Csak az MVK Zrt. 650 millió forint többlettámogatást kap az előző évhez képest.

- Így elmondhatjuk, hogy soha nem látott, közel 5 milliárd forintos önkormányzati támogatást kap a közlekedési vállalat - mondta.

Ez a pénz a megnövekedett energiaköltségeken túl fedezetet biztosít a nemrégiben bevezetett városrészi kapcsolatok, járatsűrítések további biztosítására, és figyelembe veszi az idő közben szükségessé váló finomhangolások által okozott többletteljesítmények hatását is.

- A közösségi közlekedésben az elsődleges cél egy optimális, költséghatékony szolgáltatás biztosítása a miskolciak számára - húzta alá.

Elmondta azt is az alpolgármester, hogy a Miskolci Városgazda Kft. 3,2 milliárd forintból gazdálkodhat jövőre a tervezet szerint - ez mintegy 600 millió forinttal haladja meg az idei támogatást.

Több pénz jut a közbiztonság fenntartására, javítására is: plusz 80 millió forintot kap a rendészet, és továbbra is biztosítják a rendőrség támogatását.

Az alpolgármesterek is egyöntetűen kijelentették: bíznak abban, hogy a közgyűlés támogatja majd a 2024-es költségvetési tervezetet.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!