Ugrás a tartalomra

Együtt gondolkodtak: hogyan vehet részt az állampolgár az önkormányzat működésében

Király Csaba//Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2022. február 19. szombat 15:36
Szombaton Közösen Miskolcért! jelige alatt ült össze 21 véletlenszerűen kiválasztott miskolci az önkormányzat Részvételi Irodájában. Arról gondolkodtak a szakemberek segítségével, hogy miként lehetne hatékonyan bevonni az aktív állampolgárokat a városvezetés döntéselőkészítésébe, mitől működhetnének a város részvételi koncepciójában lefektetett gondolatok.

A részvételi koncepció elfogadásával új leágazások nyíltak meg Miskolc előtt a részvételi demokrácia útján. Ennek következő állomása volt a Közösen Miskolcért!, ami tulajdonképpen egy szakmai előtudást nem igénylő közös gondolkodás. A DemNet Alapítvány, a Dialóg a Közösségekért Közhasznú Egyesület és a miskolci önkormányzat szervezésében megvalósult programra bármely felnőtt korú városlakó jelentkezhetett.

Képgalériánk a Közösen Miskolcért!-közösségi beszélgetésről; Fotók: Mocsári László

A regisztrálók közül huszonegy embert választott ki a szakmai lebonyolításért felelős DemNet Alapítvány. Ők a lehető legváltozatosabb tulajdonságokat képviselték, hiszen volt köztük fiatal, idősebb, többféle végzettségű és területileg is a város több részéből érkeztek. Így eltérő tapasztalatokat és véleményeket képviseltek a résztvevők – tudtuk meg Bördős Évától, az alapítvány igazgatójától.

Egyikük volt a nyugdíjas Székely Klára, aki a közösségi médiában találkozott a kezdeményezés hírével. Az elképzeléssel, hogy az állampolgárok közösen ötletelnek valamely témában, még a tavalyi első miskolci közösségi gyűlés alatt ismerkedett meg. Akkor önkéntesként segítette a lebonyolítást. "Irigykedtem, hogy nem vehettem részt benne. Amikor megláttam, hogy lehet jelentkezni a mostani programra, rögtön megtettem. Örülök, hogy itt lehetek, mert érdekelnek a közügyek és nagyon jó dolog, hogy minket is bevonnak a javaslattételbe" fejtette ki véleményét.

"Ez egy olyan kutatás, igényfelmérés és közös gondolkodás az emberekkel, amely azt keresi: hogyan lehetne még hatékonyabban bevonni az állampolgárokat, megszólítani őket, mi kell ahhoz, hogy aktívabbak legyenek a város ügyeiben." foglalta össze Csere Áron János, a Dialóg Egyesület elnöke, hogy mi adta a szombati nap tematikáját. Hozzátette, minderre a legjobb módszereket a kezdeti ismerkedés után úgy keresték, hogy külön asztaloknál foglaltak helyet a résztvevők, és itt fejtették ki egyebek mellett, hogy ők miként kapcsolódnak a közügyekhez és szerintük másokat hogyan lehetne aktivizálni.

Egy gondolatébresztő sorocska

Varga Andrea alpolgármester szerint ez a szombati közös gondolkodás egy újabb állomást jelentett abban a folyamatban, amely során a decemberben elfogadott részvételi koncepció tényleges tartalommal telhet meg. "Ez azért óriási jelentőségű, mert elképzelhetjük mi városvezetői szinten, hogyan szeretnénk alakítani Miskolcot, de ha az a lakosság véleményével, gondolataival nem találkozik, akkor ezek üres cselekedetek. Ezért mi úgy gondoljuk, mindenképpen együtt kell kitalálnunk azt, hogy mit fogunk csinálni és hogyan. Ez egy közös tanulási folyamat mindenki számára" zárta az alpolgármester.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!