Ugrás a tartalomra

Év végére elkészülhet a közel százhatvan férőhelyes bölcsőde

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. augusztus 16. szerda 16:13
A folyamatban lévő beruházással duplájára nő a Heim Pál Bölcsőde befogadóképessége, és műszakilag is az egyik legmodernebb ilyen intézmény lesz Miskolcon. 
Fotó: Mocsári László

A férőhelybővítés megvalósítására mintegy 360 és fél millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázott sikeresen a miskolci önkormányzat, amely egy közel 340 millió forintból megvalósuló energetikai korszerűsítéssel együtt valósul meg a Kassai utcában. A kivitelezési munkálatok 2023. februárban kezdődtek, az épületek műszaki átadása decemberben várható – tudtuk meg Badány Lajos alpolgármestertől a körzet önkormányzati képviselőjétől. 

Az alpolgármester elmondta, hogy a férőhelybővítési projekt célja, az egészséges környezet és a hatékony nevelés infrastrukturális feltételeinek megteremtése, az épület akadálymentesítése, mindezzel a bölcsődei ellátáshoz való hozzáférés javítása, a szolgáltatások minőségének fejlesztése, valamint a bölcsődei kapacitás növelése három további  - korábban más funkciót betöltő - épületszárnyban.

A Heim Pál Bölcsőde a korszerűsítés és bővítés előtt egy hat épületszárnyú komplexum három szárnyában működött, amelyben nyolcvannégy bölcsődés korú gyermek gondozását biztosították, három gondozási egységben, összesen hat csoportban. A jelen beruházás részeként megtörténik a másik három épületszárny átalakítása, amellyel alkalmassá válnak bölcsődei funkció ellátására, kapcsolódva a már meglévő intézményhez. A bővítési beruházás jelenlegi állása szerint augusztusban éri el a 75 százalékos készültségi fokot. 

Badány Lajos a párhuzamosan futó energetikai korszerűsítéssel kapcsolatban tájékoztatott, hogy egy energiafelhasználás szempontjából takarékosabb és a befektetett energiát a kor követelményeinek megfelelően hasznosító épületegyüttes jön létre, amely a megújuló energiaforrások használatával nagyban fedezni tudja majd saját energia felhasználásának jelentős részét, miközben csökkenti a költségeket és a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok kibocsátását is, hozzájárulva az alacsony szén-dioxid-kibocsátású helyi gazdaság kiépítéséhez. A kivitelezés jelenlegi állása szerint az energetikai felújítás is meghaladta már az 50 százalékos készültségi fokot.
 
Az átépítés és korszerűsítés során a két projektben többek között megvalósul a lapostetők szigetelése, az új homlokzati hőszigetelő nyílászárók beépítése, a gépészeti és villanyszerelési munkák valamint a közművekkel kapcsolatos munkálatok. 

Az alpolgármester jelezte, mivel a beruházás során előre nem látható műszaki megvalósítási problémák merültek fel, így többletforrás igénylésére van szükség, mintegy bruttó 163 millió forint összegben a felmerült pótmunkák fedezetére, valamint bruttó 95 millió forint többletforrást kértek bútorok, játékok és egyéb eszközök beszerzésére. A felmerült műszaki problémák miatt a kivitelezési szerződés hosszabbítása is szükségessé vált, így a munkálatok befejezése ez év decemberében várható, amikor megtörténhet a műszaki átadás. 

Kérdésre válaszolva elmondta, a gyermeklétszám indokolja az ilyen férőhelybővítéseket a bölcsődékben, ugyanakkor sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy az új TOP-os pályázati kiírásokból éppen ezek a beruházások hiányoznak. Ezért belátható időn belül nem kerül sor újabb hasonló bölcsődei férőhelybővítésre, pedig Miskolc más körzeteiben is - például a Martinkertvárosban  - szükség lenne rá.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!