Ugrás a tartalomra

Hegedűs Andrea várja a válaszokat az alsózsolcai akkufeldolgozó ügyében

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. szeptember 27. szerda 18:46
Kérdések vannak, érdemi válaszok nincsenek – ezzel a felütéssel tartott sajtótájékoztatót Hegedűs Andrea, a DK országgyűlési képviselője szerda délután a párt miskolci központjában. A téma az Alsózsolcára tervezett akkumulátor-feldolgozó üzem volt.
Fotó: Mocsári László

- A legutóbbi, alsózsolcai fórumon, amit a város önkormányzata hívott össze, 400-500 környékbeli gyűlt egybe: ez is mutatja, többrétű társadalmi problémáról van szó. A helyi képviselőtestület határozottan kijelentette – a fórumon jelenlévők hangos helyeslése mellett –, nem szeretnék, ha a veszélyes üzem megépülne – emlékeztetett a három héttel ezelőtti eseményre Hegedűs Andrea, aki szerint a helyi lakosok nem tudták a kérdéseiket kinek feltenni, mert a térség országgyűlési képviselője, Csöbör Katalin nem jelent meg a fórumon.

- Megígértem az alsózsolcaiaknak, hogy a kérdéseiket tolmácsolom a Parlamentben. Az interpelláció után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől szerettem volna válaszokat kapni, de ő nem jelent meg az ülésen. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára reagált, de amit mondott, nem nevezhető válasznak: mellébeszélt - vélekedett az ellenzéki politikus.

Hegedűs Andrea úgy fogalmazott, a Miskolc közeli településre is lesújtott „az Orbán-kormány kíméletlen akkumulátor inváziója”.

- Tucatnyi magyar város szenved már ettől a jelenségtől, beleértve Debrecent, Gödöt vagy Iváncsát. Egyik napról a másikra, a helyi lakosok megkérdezése és tájékoztatása nélkül történik mindez. Alsózsolca kapcsán például Szijártó Péter Budapesten bejelentette, hogy akkumulátor-újrahasznosító üzemet építenek a kertek alá. A tervezett üzem ráadásul egy bizonytalan hátterű szlovén cég, amit a kormány 4,7 milliárd forinttal támogat. Ha átgondoljuk, mennyi óvodát, bölcsődét, iskolát, szociális intézményt lehetne felújítani, mennyi miskolci embernek lehetne az életét könnyebbé tenni - tette hozzá.

A DK országgyűlési képviselője azokra az adatokra is felhívta a figyelmet, ami a közel öt hete napvilágot látott kormányhivatali közleményből kiolvashattunk: Alsózsolca határában naponta 31,25 tonna akkumulátor feldolgozását, és 40 tonna veszélyes hulladék tárolását tervezik.

- Itt nem valami high-tech megoldásra kell gondolni – ez egy felelőtlen döntése a kormánynak. Ez a beruházás nem csupán átgondolatlan, de vérlázító is - mondta.

Hegedűs Andrea a következő kérdéseket tette fel a Parlamentben:

- Hogyan engedélyezhette az Orbán-kormány, hogy a város vízbázisának tetején környezetszennyező üzemet építsenek?

- Ki fog felelősséget vállalni, ha az üzemben tűz keletkezik, és a lángoló vegyi anyagok füstje eléri Alsózsolcát és Miskolc városát? 

Megkérdeztük Hegedűs Andreát, mi a véleménye arról, hogy az előzetes vizsgálati eljárás helyett – megelőzve a hatóság esetleges ilyen irányú kérését – környezeti hatásvizsgálati eljárást indít az Andrada. Az országgyűlési képviselő szerint ez csak részsiker, és amúgy is inkább időhúzás a cég részéről, mint valódi lépés. Elmondta azt is, Csöbör Katalin ott volt, amikor a Parlament elé került a kérdés, de nem szólalt fel a témában. Megkérdeztük, hogy kereste-e az ügyben a fideszes országgyűlési képviselőt; Hegedűs Andrea válasza nemleges volt.

A felszólalás kapcsán egyébként a párt már kiadott egy közleményt, amit kedden mi is közzé tettünk, ez ITT olvasható.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!