Ugrás a tartalomra

Jó hír az idén nyugdíjba vonulóknak

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. február 28. szerda 09:39
A KSH legfrissebb gyorstájékoztatója alapján az idei valorizációs szorzók kicsivel több, mint tizennégy százalékkal lehetnek magasabbak a tavalyiaknál – Farkas András nyugdíjguru közlése alapján.
Fotó: Getty Images

Az idei valorizáció 14,2 százalékkal lehet magasabb a tavalyinál. 
 
A KSH 2024. február 22-én közzétett legfrissebb kereseti gyorstájékoztatója tükrében a 2024. január 1. és december 31. közötti nyugdíjmegállapítások esetében az előzőleg jelzett 14 százaléknál 0,2 százalékkal magasabb mértékben, 14,2 százalékkal nőhetnek a valorizációs szorzók (a 2023-ban alkalmazott szorzókhoz képest).

Az idén alkalmazandó valorizációs szorzók végleges táblázatát egy március végén, legkésőbb április elején kiadandó kormányrendelet tartalmazza majd, írja honlapján Farkas András.

A valorizáció lényege - magyarázza a szakértő - hogy az életpálya során az 1988 óta szerzett, nettósított éves kereseteket az adott évre vonatkozó valorizációs (értékkövetési) szorzóval meg kell szorozni, így kell azokat a nyugdíjba vonulás évét megelőző év átlagkereseti szintjéhez igazítani. A valorizációs szorzók az országos nettó átlagkereset egyes években történő nominális növekedését tükrözik.

2024-ben történő nyugdíjmegállapítás esetén a valorizálás a 2022-ben és előtte elért keresetekre vonatkozik, amelyeket a 2023-as kereseti szinthez kell igazítani.

A szakértő szerint idén is folytatódik az a trend, hogy a nyugdíjba vonulás évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ez nem csak a korbetöltött öregségi nyugdíjra, hanem a nők kedvezményes nyugdíjára is érvényes összefüggés.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!