Ugrás a tartalomra

„Korkép, körkép és kórkép” – országos egészségügyi konferencia Miskolcon

Miskolc Televízió / minap.hu
Utoljára módosítva
2023. augusztus 30. szerda 14:29
Országos tanácskozásnak adott otthont Miskolc. A Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesületének 16. konferenciáját a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Kara szervezte meg. Az eseményre mintegy 100 vendég érkezett. A szakemberek három napon át hat szekcióban a népegészségügy aktuális kérdéseiről egyeztettek.
Fotó: uni-miskolc.hu

Az egyik miskolctapolcai hotel konferenciatermében kezdődött el az a háromnapos országos konferencia, ami a népegészségügy aktuális kérdéseiről szólt. A Miskolci Egyetem Egészségtudományi Kara tavaly óta tagja a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesületének, és idén már a kar szervezhette meg a nagyszabású eseményt. prof. dr. Horváth Zita, az egyetem rektora szerint ez azt mutatja, hogy az Egészségtudományi Kar jelentős szerepet tölt be a magyar egészségtudomány területén, vagyis „a képzés volumene, valamint a tudományos tevékenység és munka megalapozottan működik” – fogalmazott bevezető beszédében a rektor. 

A 16. konferenciára mintegy száz vendég érkezett: a népegészségügy különböző területein dolgozó szakemberek képviseltették magukat. A tanácskozás fő területe annak a vizsgálata, hogy milyen a lakosság egészsége, hogyan lehetne ezen javítani. Vokó Zoltán, a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesületének elnöke, a konferencia társszervezője elmondta, hogy Népegészségügyi Stratégiát alkottak, amelyet eljuttattak a politikai döntéshozókhoz, s bízik abban, hogy az anyagot felhasználják, és ismét lesz hivatalos népegészségügyi programja Magyarországnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy szinte az összes hazai népegészségtannal, népegészségüggyel foglalkozó képző- és kutatóhely szakembere jelen van ezen a szakmai műhelymunkán, ami lényegében egy közös információs platform. Majd hozzátette: azok a kutatások jelennek meg itt, amelyek kijelölik azokat a népegészségügyi programokat, amelyek megvalósítására koncentrálni érdemes az országban. 

Fotó: uni-miskolc.hu

„Ezen a tanácskozáson hat szekcióban széles spektruma jelenik meg a népegészségügy tématerületeinek”- emelte ki megnyitó beszédében dr. Kiss-Tóth Emőke, a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karának dékánja. Elmondta, hogy ebben a három napban a magyar társadalom népegészségügyi helyzetéről adnak majd korképet, körképet és kórképet. Megjelenik a prevenció, de szó lesz a többi közt az iskolai egészségügyről, a táplálkozásról, a mozgásos programok fontosságáról, a dohányzásról való távleszoktatásról, a járványos betegségek terjedésének megakadályozásáról és a hátrányos helyzetűek egészségtudatos magatartásának vizsgálatáról is. Mint ahogy a dékán fogalmazott: „Mindezen témák alátámaszthatják az Országos Népegészségügyi Stratégia fő pilléreit.” 

A Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesületének konferenciája augusztus 28-án kezdődött és 30-án ért véget. 
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!