Ugrás a tartalomra

Megelégelték a temetői problémákat a lakosok

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. május 09. csütörtök 12:55
Szemét, sír mellé kihelyezett mobil illemhely és kiszáradt fa csúfítja el Miskolc három egyházi fenntartású temetőjét.
Szemétlerakat alakult ki a Szent József temetőben / Fotók: magánarchívum

Bevett szokás, hogy az emberek nemcsak november 2-án halottak napján, hanem május első vasárnapján, anyák napján is kilátogatnak a temetőbe. Különösen azok, akiknek már nem él az édesanyja, a keresztanyja, vagy a nagymamája. Miskolcon is többen így tettek és néhány temetőben olyan problémákkal szembesültek, ami felháborította őket. A közösségi médiában, miskolci csoportokban osztották meg észrevételeiket. Az ügyekben a temetőgondnokokat kerestük. 

A Szent József temetőben az egyik miskolci lakos hatalmas szeméthalommal szembesült, ami azért is feldühítette, mivel megfogalmazása szerint fizeti a temető fenntartási díjat. 

A MIÖR intézkedett

- Számunkra is nagy gondot jelent, hogy a temető közelében olyan mélyszegénységben élők laknak, akik gyakran sehová sincsenek bejelentve és nincs saját kukájuk. Emiatt rendszeresen a temetőbe hordják a háztartási hulladékot. Tavaly már saját költségen elvitettünk utánuk 30 köbméternyi szemetet, de arra nincs keretünk az egyházban, hogy ezt rendszeresen megtegyük. Kerestük ezzel kapcsolatban már a városi szerveket is – mondta kollégánknak Kiss Gyuláné Ilona, a Szent József temető gondnoka. Hozzátette, hogy a kutyások pedig beleteszik a kutyagumit a temető kukáiba, ami kegyeleti hely és tilos lenne behozni az ebeket. 

Kiss Gyuláné temetőgondnok állítása szerint a Szent József temetőre rálátó térfigyelő kamerákat helyezett el a Miskolci Önkormányzati Rendészet (MIÖR), de hatástalanul, aminek szintén utánajártunk. 

Szabó Ferenc, a MIÖR igazgatója a térfigyelő kamerák képét mutató monitorok előtt / Fotó: Mocsári László

- A térfelügyeleti kameráinkon keresztül nem látható a szóban forgó szemetes terület a Szent József temetőben. Viszont azonnal intézkedtünk, ugyanis május 7-én, kedden kimentek a járőreink a helyszínre. A járőrök a hulladékban találtak olyan nyomot, ami alapján beazonosítható volt az elkövető, akit felkerestek és elismerte a tettét. A hulladékgazdálkodási törvény megsértése miatt eljárást indítunk ellene és 72 óra haladékot kapott, hogy elvigye onnan ezt a szemetet – nyilatkozta szerkesztőségünknek Szabó Ferenc, a MIÖR igazgatója. 

Elszállítják a Toi Toi-t

Egy másik miskolci lakos azt jelezte, hogy a Deszkatemetőben egy sírhoz nagyon közel állítottak fel mobil illemhelyet. 

- Öt évvel ezelőtt hozattuk a temetőbe az első mobil toilettet, de aztán évekig nem volt. A lakosság reklamált a hiánya miatt, ezért helyeztük ki újra a mellékhelyiséget. Ezt teherautó szállítja a kért helyre, ami nem tud akárhol elmenni. Emiatt voltak kénytelenek közvetlenül egy sír mellé helyezni a mobil WC-t. Az újabb reklamáció egyébként hozzánk is eljutott, ezért közkívánatra hamarosan elszállítják a toilettet és inkább nem helyeztetünk ki több Toi Toit sehová – válaszolta megkeresésünkre Uzsoki Ferenc, a Deszkatemető gondnoka. 

kiszáradt fa a Nagylány temetőben

A Nagylány temetőben már legalább egy éve probléma, hogy kiszáradt fa éktelenkedik a sírok között, amire szintén egy miskolci lakos hívta fel a figyelmet. Azt is közölte, hogy többször keresték az ügyben a temetőgondnokságot. A fa kivágásának ügyével kapcsolatban a temető fenntartóját, a Miskolc-Felsővárosi Református Egyházközséget kérdeztük levélben: 

Már több fát kivágtak

"A Nagylány temetőben az elmúlt egy évben több mint öt korhadt fát vágattattunk ki, és több fát kellett visszavágnunk is. Sajnos ezek nagyon sokba kerültek. Gyülekezetünk presbiteri döntése alapján nem szedtünk eddig temető fenntartási díjat. Így a temető gondozását a gyülekezet perselyébe befolyó sírhelymegváltásokból tudtuk finanszírozni. A szóban forgó fa is sorra fog kerülni, ahogy anyagi lehetőségünk engedi. Nem tudjuk egyik napról a másikra teljesíteni a kéréseket" - válaszolta levelünke Kulikné Farkas Tímea a Miskolc-Felsővárosi Református Egyházközség lelkipásztora. 

Programok

Jelenleg nincsenek programok!