Ugrás a tartalomra

A 20. CineFest a nagy visszatérések fesztiválja

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. július 24. szerda 15:34
A jubileumi seregszemle versenyprogramjában olyan, a fesztivál korábbi éveiből jól ismert alkotók legújabb munkái is helyet kaptak, mint Sean Baker, Hajdu Szabolcs és Yorgos Lanthimos.
Részlet A kegyelem fajtái című filmből

Idén huszadik alkalommal vár a legnagyobb és legelismertebb nemzetközi filmekkel a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál - jelentette be közleményben a CINE-MIS Nonprofit Kft.

„A CineFest az évek során hatalmas utat tett meg ahhoz, hogy ma Magyarország legnagyobb, nemzetközi kortárs nagyjátékfilmeket bemutató filmfesztiválja legyen. Ugyanakkor a jubileum nem csak az előre-, hanem visszatekintésre is alkalmat ad. A versenyprogramban ezért helyet kaptak olyan alkotók munkái, akik korábbi filmjeikkel az elmúlt két évtizedben már szerepeltek a CineFesten. Ők mostanra kiforrott, nemzetközileg elismert alkotók lettek” – mondta Bíró Tibor fesztiváligazgató.

Jelenet az Anora című filmből

Erre jó példa az egyik legjelentősebb amerikai független filmessé vált Sean Baker. "Tangerine" (2015) és a "Vörös rakéta" (2021) című filmjeivel szerepelt a CineFest programjában, ráadásul utóbbi alkotás premierjére a film főszereplőjével, Simon Rex-szel közösen ellátogatott Miskolcra. Legújabb munkája, az "Anora" a Vörös rakétával hasonlóan Cannes versenyprogramjában debütált, és ezúttal elnyerte a legfontosabb díjat, az Arany Pálmát. A CineFesten is versenyben lévő Anora címszereplője egy fiatal brooklyni szexmunkás, aki mesébe illő módon megismerkedik és villámgyorsan feleségül megy egy oligarcha fiához. A szülők kevésbé nézik jó szemmel a váratlan frigyet, és az Egyesült Államokba utaznak, hogy minél inkább a románc végét sürgessék. Baker szokatlan, végletekig őrült, ugyanakkor társadalmilag rendkívül releváns vígjátéka garantáltan megtölti majd a Pressburger-termet - ajánlották. 

Hajdu Szabolcs rendező korábban a "Fehér tenyérrel" 2007-ben Miskolc Város különdíját, az "Ernelláék Farkaséknál" című filmjével 2016-ban pedig közönségdíjat nyert a CineFesten. Utóbbi filmmel kezdődő, majd a "Kálmán-nappal" (2023) folytatódó párkapcsolati trilógiájának utolsó darabja a most versenyprogramban szereplő, ősszel a mozikba kerülő "Egy százalék indián." Egy haláleset újra összehoz három régi barátot. Útjaik az évek alatt társadalmilag szétváltak: egyiküket tanári állás várja Mexikóban, másikuk az alsó-középosztálybeliek életét éli, a harmadik pedig anyagilag teljesen lecsúszott. A társaságukhoz később csapódó barátnők egy ideig tűrik a beszólásaikat és bölcselkedéseiket, de egy idő után mindenkinek elege lesz a másikból. A fesztiválon szabadtéri vetítés keretében, versenyen kívül látható lesz a trilógia első két filmje is - tudatták. 

Az Egy százalék indián főszereplője

A tavalyi CineFest legnagyobb szenzációja volt, hogy Yorgos Lanthimos Magyarországon forgatott filmje, a "Szegény párák" a Velencei Filmfesztivállal egy időben szerepelhetett a programban. Az alkotás aztán páratlan karriert befutva Velencében elnyerte az Arany Oroszlánt, majd később négy Oscar-díjat, köztük a legjobb női főszereplőnek (Emma Stone) járót. Lanthimos időközben elkészítette új filmjét, "A kegyelem fajtáit", amellyel természetesen ismét a CineFest versenyprogramjában találkozhat először a magyar közönség. A három részre tagolható bizarr mese főszereplői a Szegény párák kiváló párosa, Emma Stone és Willem Dafoe mellett ezúttal Jesse Plemons, Margaret Qualley és Hunter Schafer. A filmben nyújtott alakításáért három különböző szerepet alakító Plemons a legjobb színész díját nyerte Cannes-ban - részletezte a beszámoló. 

Az elkövetkező hetekben újabb és újabb információk derülnek ki a fesztivál részletes programjáról.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!