Ugrás a tartalomra

205 55 r16 nyári gumi – így nézd meg, hogy megfelelő-e

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. május 02. kedd 11:02
Sokan nem tudják, hogy meddig lehet használni egy nyári gumit, például azt sem, hogy a 205 55 r16 nyári gumi mikor megfelelő még. Az abroncsok élettartama nem egy egzakt dolog, tehát az, hogy meddig tudunk használni egy nyári gumit, elsősorban a felhasználás és a tárolás módjától függ (Támogatott tartalom).

A 205 55 r16 nyári gumi és a kopás

A nyári gumik élettartama tehát attól is függ, hogy mennyire intenzíven használják azt és persze a tárolás sem mindegy. A leggyakrabban azonban akkor kell lecserélni, amikor a futófelülete már annyira elkopott, hogy nem nyújtja azt a biztonságos tapadást, amit kellene. A gumik állapotát tehát rendszeresen ellenőrizni kell, és ha eljön az idő, ki kell cserélni.

Ezt elsősorban a profilmélység határozza meg. Az Európai Unióban van egy szabályozás, ami kimondja, hogy az abroncsok futófelületének legalább 1,6 milliméter mélységűnek kell lennie, azonban ez a minimum. Az ajánlott ezzel szemben 3-4 milliméter, tehát ha ettől jobban el van kopva az abroncs, akkor azt már nem tanácsos használni. Ha az abroncs elkopik, a gumi elérte az élettartama végét, és le kell cserélni.

Az abroncsok élettartamát befolyásolják az extrém körülmények, mint például a nagyon magas hőmérséklet, az intenzív használat, a magas sebesség és az aszfalt minősége is. A profilmélységet mi magunk is tudjuk ellenőrizni egy pénzérme segítségével, de vannak olyan eszközök is, melyek pontosan meg tudják mérni azt. Ha mi maguk mérjük meg a profilmélységet, akkor figyeljünk arra, hogy az abroncson több helyen tegyük ezt meg. Ezen kívül kísérjük figyelemmel a kopásjelzőt is, sok gyártó ugyanis innovatív kopásjelzőt használ. Ami azt jelenti, hogy nemcsak azt látjuk, ha egy abroncs már elérte a minimumot, hanem közben is nyomon tudjuk követni, így tudunk kalkulálni, hogy hány szezon van még az abroncsban.

Ha eljön a csere ideje – a legjobb nyári gumik 205 55 r16 méretben 

Sok szervezet, szaklap teszteli rendszeresen a nyári gumikat, és ezeken a teszteken általában a prémium abroncsok végeznek az élen. Ha 205 55 r16 nyári gumi méretben keresgélünk, akkor máris rátalálhatunk az ADAC, azaz a német autóklub idei tesztjére, ami több szempontból is különleges volt. Egyrészt azért, mert a szervezet ötvenéves jubileuma alkalmából a két méret helyett egy méretet teszteltek, ez pedig pontosan a 205 55 r16 nyári gumi méret volt. Az abroncsok számát tekintve pedig 50 nyári gumit vettek górcső alá. Különlegesség volt az is, hogy a vezetésbiztonsági szempontok mellett a környezettudatossági szempontokat is megvizsgálták. Holtversenyben a Goodyear EfficientGrip Performance 2 és a Continental PremiumContact 6 végzett az első helyen, a sorban a Michelin Primacy 4+ került a dobogó harmadik fokára, majd következik a Bridgestone Turanza T005, a Nokian Wetproof és a Falken Ziex ZE310 Ecorun.

Ahhoz, hogy a megfelelő abroncsot vásároljuk meg, a pontos méret ismeretén túl szükség van arra is, hogy tisztában legyünk azzal, hogy milyen sebesség- és súlyindexű nyári gumira van szükségünk. Ezekről is az autónk kézikönyvéből tudunk tájékozódni, ha így teszünk, akkor könnyen meg tudjuk nézni, hogy az adott 205 55 r16 nyári gumi megfelelő-e számunkra.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!