Ugrás a tartalomra

3 mozgásforma, ami tilos a csípőprotézis után

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. április 24. hétfő 10:06
Sokan – még akkor is, ha fájdalmak között élik a mindennapjaikat – tartanak a csípőprotézis beültetésétől. Ez valahol érthető, hiszen egy komoly beavatkozásról van szó, ami után időbe telik a rehabilitáció és számos dologra oda kell figyelni, hogy problémamentes legyen a felépülés. Egy dolog azonban biztos: megéri belevágni a folyamatba, hiszen csak néhány hetet kell rááldoznunk, és az életünk visszatérhet a régi kerékvágásba – fájdalmak és kellemetlenségek nélkül (Támogatott tartalom).

Az alábbi bejegyzésben elolszlatunk néhány tévhitet a műtét utáni rehabilitáció kapcsán, kitérünk arra, hogy pontosan mennyi időt vesz mindez igénybe, hogy mire kell figyelni ennek során – de arra is, hogy milyen mozgásformákat kell kerülnünk az egészségünk érdekében.

Tudatos felépülés

Van, akit első körben az riaszt vissza a csípőprotézis-műtét vállalásától, hogy úgy gondolja, túl sok időt vesz igénybe a felépülés, túl hosszú ideig kell tétlenül feküdni utána. Ám a modern megoldásoknak köszönhetően ez nem feltétlenül van így.

Az, hogy mennyi ideig leszünk ágyhoz kötve a beavatkozás után, természetesen sok tényezőtől függ – így például a korunktól, az erőnlétünktől, a beültetés technikájától. De általánosan azt mondhatjuk, hogy a felszíni seb gyógyulási ideje hozzávetőlegesen tíz nap, majd körülbelül hat hét alatt a mélyebb szövetek is begyógyulnak. Ahhoz pedig, hogy a szervezet teljesen felépüljön és visszaálljon az eredeti állapotára – annak egy egészségesen működő változatára –, további hat hét szükséges.

De egyáltalán nem arról van szó, hogy ez idő alatt végig feküdnünk kellene – sőt! A normál rehabilitációhoz szorosan kapcsolódik a rendszeres mozgás is: így például a modern műtéti technikával végzett beavatkozások után a pácienst már az operáció napján felkeltik. Tény, hogy ekkor még csak néhány lépés megtétele javasolt, ám ez folyamatosan növekszik; pár napon belül már rövid sétákat tehetünk, illetve a szakember segítségével végzett gyógytorna is kötelezőnek számít ebben az időszakban.

Az aktivitás tehát kulcsfontosságú abban, hogy a beteg csípőízülete teljeskörűen meggógyulhasson – az azonban nem mindegy, hogy hogyan mozgunk ebben az állapotban.

Ezt a 3 mozgásformát kerüljük csípőprotézis után

Nem szabad tehát teljesen passzív életet élnünk, az viszont fontos, hogy a választott mozgásformával ne veszélyeztessük a felépülésünket, állapotunkat. Így a kezdeti időszakban kerüljünk minden olyan mozdulatot tartalmazó sportot, ami a csípő ki-, illetve beforgatásával jár! Ugyanígy nem ajánlott a guggolás, a futás, illetve a hirtelen mozdulatokat tartalmazó sportok sem.

Ezek alapján azt mondhatjuk, hogy, csípőprotézissel érdemes kerülni például a labdajátékokat, így a népszerűnek számító futballt, a kosárlabdát vagy éppen a röplabdát. Ezek során nemcsak a hirtelen mozdulatok és a terhelés lehet veszélyes, hanem az ütközések kockázata is.

Ilyen esetben az extrém állóképességet igénylő sportok sem javasoltak, amilyen például a hosszútávfutás, illetve az olyan népszerű csoportos edzések, mint a TRX. A későbbiekben kifejtjük majd, hogy egy csípőprotézis-műtét után elengedhetetlen az erőnlét fokozatos fejlesztése, azaz nem vághatunk bele azonnal egy ilyen nagy kihívást jelentő sportba.

Végül, de nem utolsó sorban a fizikai kontaktust feltételező sportokat is mellőznünk kell. Ezek közé sorolhatjuk például a különböző harcművészeteket, így a kick-boxot, valamint a tai chit is. Az ilyen típusú mozgásformák nemcsak a mozdulatok miatt veszélyesek, hanem az esetleges sérülések miatt is.

Hogyan sportoljunk?

A csípőprotézis-műtét utáni rehabilitáció menete minden esetben egyénre szabott, így bármilyen kérdésünk merül fel – például a testmozgás kapcsán –, mindig egyeztessünk a beavatkozást végző szakemberrel. Emelett következetesen végezzük a gyógytornász által betanított gyakorlatokat, ügyeljünk azokra a mindennapos mozdulatokra, amelyek kapcsán tanácsokkal látott el minket!

A műtétet követő második hónapban pedig már elkezdhetünk végezni valamilyen terhelés nélküli mozgatást – kifejezetten jó választás például az úszás, a kerékpározás vagy a nordic walking. Ezeket végezve javíthatjuk az ízületek körüli szövetek vérellátottságát és megerősíthetjük a környező izmokat is, így mind az általános egészségünkre, mind a protézis élettartamára pozitív hatást gyakorolhatunk. Bármilyen ajánlott sportba kezdünk is bele, a lényeg, hogy mindig türelmesen, valamint tudatosan, fokozatosan felépítve végezzük azt, nehogy épp ellenkező hatást érjünk el!

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!