Ugrás a tartalomra

Advent első vasárnapján kigördül a remízből a mézeskalács házikó

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2022. november 15. kedd 14:34
Az előkészítő munkák az MVK telephelyén már javában tartanak. Az adventi villamos első útjára november 27-én indul, és egészen január 9-ig lehet majd rajta utazni. 

Mint arról korábban beszámoltunk, az energiaválság ellenére idén is elindul az adventi villamos Miskolcon – ezt Veres Pál polgármester jelentette be facebook oldalán október végén. A korábbi évekhez hasonlóan, ezúttal is a kívülről már jól ismert mézeskalács házikó tér vissza a forgalomba. A tavalyi jubileum alkalmából a jármű belül arany díszítést kapott, és varázslatos mesevilágot idéz: ragyogó pompában fogadják az utasokat a Szépség és a szörnyeteg mese szereplői: Belle, a Szörnyeteg, Kanna mama, a gyertyatartó és Csészike.

Az előkészítő munkák az MVK Szondi György utcai telephelyén már javában tartanak azért, hogy jövő vasárnapra a tavalyi pompájában tündököljön a csodás mézeskalács házikó. Érdeklődésünkre Juhász János, az MVK Zrt. villamosközlekedési igazgatója elmondta, jelenleg a díszítést újítják fel. 

- Költségtakarékossági okokból az elmúlt évi díszítés nagyrészt idén is megmarad a járművön, de ezt is fel kell azért frissítenünk, ezt végzik most a munkatársaim. Éppen az ablakok festése, fóliázása zajlik – ismertette Juhász János. - Idén megtörtént a villamos műszaki karbantartása is, a forgóvázakban átvizsgáltuk az elektronikai egységeket, a meghibásodott részeket kicseréltük. Új abroncsokat is kapott a villamos. Ilyenkor leszereljük az összes forgóvázat, és minden tengelyen kicseréljük az abroncsokat, és újra is festjük – tette hozzá.  

Mocsári László képgalériája

Az ünnepi díszbe öltöztetett szerelvény 2022-ben már tizenegyedik alkalommal gördül ki a remízből advent első vasárnapján: a hagyományoknak megfelelően a Szent István téri gyertyagyújtást követően fut majd be a Városház téri megállóba november 27-én. - Ez nálunk már hosszú évekre visszanyúló hagyomány, a városnak is egyfajta jelképévé vált az adventi villamos ilyenkor az ünnepi időszakban. Ezt azért nem szerettük volna most sem kihagyni – fogalmazott Juhász János utalva a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetre. 

Az aranyszínben pompázó adventi villamos idén is menetrendszerinti járatként közlekedik majd november 27-e és január 9-e között. A szerelvényre az szállhat fel rá, aki érvényes jeggyel, bérlettel, utazásra jogosító okmánnyal rendelkezik.


A miskolci adventi villamos legelőször 2012-ben indult el, akkor még szerényebb díszítéssel a 210-es pályaszámú Tátra típusú szerelvény töltötte be ezt a funkciót. 2013 óta a 202-es számú villamos öltözik ünnepi díszbe: az elmúlt kilenc évben volt már piros és óarany színű is, 2018-ban pedig jégpalotává alakították át. Mai mézeskalács házikó formáját 2019-ben nyerte el.
 

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!