Ugrás a tartalomra

Akkor és most…: Erzsébet tér

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. május 08. vasárnap 12:44
A fekete-fehér, 1955-ben készült felvételen az Erzsébet tér látható az Avastól nézve, csakúgy, mint a napokban készül párján.
Mocsári László fotója

Az Erzsébet tér egyike a város legrégebbi tereinek, kialakításában nagy szerepet játszottak az esztétikai szempontok, ugyanis a korábban itt állt, lebontott malom helyén rálátás nyílt az Avasi és gótikus templomra és a Szinvára. Az 1890-es években Papmalom, később Fürdő térnek nevezték, Erzsébet térnek csak később nevezték el, de rövidebb ideig hívták Szabadság térnek is.

A régi felvétel forrása: Fortepan/Pálfi Balázs

A fürdő épületét 1892-ben kezdték építeni, ugyanekkor épült a vele szemben lévő Diószeghy-ház, de a téren helyezkedik el az egykori Aranyszarvas patikának helyet adó saroképület, szembe szomszédja, a Steinfeld-ház, az Erzsébet tér 1. szám alatti Pataky-Arday-ház, valamint a Miskolci Akadémiai Bizottság székháza is. Az első szökőkutat és virágágyásokat 1912-13-ben alakították ki. Legutóbb 2010-ben korszerűsítették az Erzsébet teret, ekkor bontották ki újra a Szinvát és alakították ki az új Erzsébet hidat is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!