Ugrás a tartalomra

Akkordé a jövő: mentőkutyának született

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. április 06. szombat 10:55
Egy különleges történetet ajánlunk olvasóink figyelmébe Trafiról, a miskolci mentőkutyáról és Akkordról, aki a következő generációt jelentheti a nlgylábú életmentésben.
A jelen és a jövő, Trafi és Akkord

- Trafi kutyánk elismert mentőkutya, gazdájával életeket mentett a törökországi földrengés helyszínén - kezdi a történetet a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola, akik szerint Trafi ugyan ereje teljében van, de 9 évesen az aktív mentőkutyás pályafutásának a vége felé közeledik, így ideje gondoskodni az utánpótlásról, hogy az újonc mellette tanulhassa meg a szakmát.

- Nemrég feltűnt egy ifjú tehetség, aki mentőkutyának született. Bízunk abban, hogy Akkord követi majd a pályán a hős Trafit, és neki is megmentett életeket köszönhetünk majd. 

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola saját tenyészetében született kölykökből vakvezető kutya lesz. Ez a fő cél, azonban vannak olyan kutyák, akik más irányban mutatkoznak különlegesen tehetségesnek. Ilyen például Akkord - írják.

- Más volt, mint a többi – mondta Szakál Imre Győzőné, Akkord kölyöknevelője, majd hozzátette, kemény csatákat vívtak együtt.

- Egy állatorvos egyszer meg is jegyezte nekünk, hogy ebből a kutyából nem lesz vakvezető. Persze akkor még nem hittünk neki. 

akkord
Akkord romkutatás közben

Akkord eddig Budapesten nevelkedett, és néhány hete került kiképzésbe Miskolcra. Alapítványunk elnöke megfigyelte, letesztelte, hogy alkalmas-e arra, hogy egy látássérült személyt segítsen.

- Vakvezető kutya nem lesz, azonban érdeklődő, motivált és fegyelmezett személyiség, és rendkívüli mentőkutya válhat belőle – mondta Mezősi Tamás, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kuratóriumi elnöke.

Frissességet és vidámságot kapnak minden nap

- Szinte egyik pillanatról a másikra beilleszkedett a jól összeszokott csapatunkba. Ilyen kis idő alatt is nagyon összenőttünk, nagyon hiányozna, ha nem lenne velünk” – mondta Mezősi Tamás.

„Öttusázónak” készül 

Tamás elárulta nekünk, hogy a reménybeli pályája azonos lesz Trafiéval. Akkord mentőkutya lesz, és hamarosan a terápiás-, illetve a demonstrátor vakvezető kutya tanulmányait is megkezdi. 

- Nagyon kitartó. Ha egy feladatot túl nehéznek talál, akkor az láthatóan foglalkoztatja. Van, hogy gyakorlás után is visszamegy és újra megpróbálja  – mondta Mezősi.

Néhány hét kiképzés után már eredményes

Akkord sikeresen teljesítette a mentőkutyák alkalmassági vizsgaszintjén a területkutatás szimatmunka fázisát. Már a romkutatást is elkezdte gyakorolni, és magabiztosan jelzi a gyakorlás alatt romok közé rejtőző embereket - írja a közlemény.

Nem mindenkinek van ilyen segítője
„Kilenc éves kisfiam legtöbbször felvállalja az elveszett gyermek szerepét az erdőben. Általában felmászik egy fára, elbújik. Akkordnak az a feladata, hogy megtalálja, amit persze lelkesen véghezvisz” - mondta Mezősi Tamás.

Dr. Mezősi Tamás Trafi kutyájával elismert tagja az ország mentőkutyás közösségének. 
Bízunk abban, hogy Akkord követi majd a pályán a törökországi földrengés helyszínén derekasan helytálló Trafit, és neki is megmentett életeket köszönhetünk majd. 
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!