Ugrás a tartalomra

Akkufórum: piros gombot nyomtak az alsózsolcaiak

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2023. szeptember 01. péntek 01:49
„Vízbázisra mérgezőanyagokat feldolgozó üzemet? Ezek megőrültek?”
Már kezdés előőtt fél órával sokan érkeztek a fórumra. Fotók: Mocsári László

A napokban kapott szárnyra, hogy akkumulátor-újrahasznosító üzemet épít egy szlovén vállalat Alsózsolcán. A hírt kedden a kormányzat is megerősítette. Az Andrada Group Kft. csütörtökre lakossági fórumot hívott össze a cég telephelyén, az alsózsolcai ipari parkban, abban az épületben, ahol a posta logisztikai üzeme is van. Elmondásuk szerint a fórum Alsó- és Felsőzsolca, valamint Onga lakóinak szólt, hogy mindenki számára tiszta legyen, mi történik a jövőben a lakóhelyük közelében. A rendezvényre negyvennyolc helybelit vártak a cég képviselői a kitett székek száma alapján. Ennél azonban többeket foglalkoztatott a tervezett beruházás. A meghirdetett 18.00 -ás kezdés előtt negyed órával elfogytak az ülőhelyek. Végül nagyjából százötvenen érkeztek a fórumra. A Miskolc Tv stábját és a minap.hu fotósát arra kérték, ne dokumentálják a fórumot. Ezt tiszteletben tartva a kollégák a kapun kívül maradtak.

A akkumulátor-feldolgozó üzemnek a jövőben helyet adó csarnokban Peter Tibaut társalapító és Gallai Tünde, a cég általános és logisztikai menedzsere állt az emberek rendelkezésére. Jelezték, először a céget mutatják be, aztán várják a kérdéseket.

- A csarnok, ahol vagyunk jelenleg egy üres raktárterület, de egy hónap múlva már gépek állnak majd itt – mondta angolul Peter Tibaut, Gallai Tünde pedig fordított. Ekkor hangzottak fel az első fújozó hangok. A társalapító jelezte, most még szüksége van tolmácsra, de nemsokára megtanul magyarul is, hiszen ide fog költözni.

Többen kiabálták ekkor be, hogy „menj haza”, valamint azt, hogy „piros gombot nyomunk rád”.

Az Andrada vezetői tovább próbálkoztak. Elmondták, szeretnék láthatóvá tenni a vállalkozást, hogy mindenki tisztában legyen az előnyeivel.

- Ha akarjuk, ha nem az akkumulátor az életünk része. Ezek az eszközök segítenek a mindennapi életünkben – fogalmaztak, majd hozzátették, az áramforrást alkotó fémek korlátozott számban állnak rendelkezésre, ezért fontos a már legyártott aksik újrahasznosítása. Ezáltal kevesebb lesz a bányászat, valamint a feldolgozás minimalizálja a környezetterhelést, csökkenti a víz- és energiafelhasználást, nem mellesleg pedig munkahelyeket is teremt. Nyomatékosították, hogy az Andrada jelentős kormányzati támogatással valósítja meg a beruházást. Azt is hangsúlyozták, hogy az újrahasznosítás egy rendkívül modern, biztonságos, zárt rendszerű ipari folyamat. Ezután felidézték, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is örömmel fogadta a céget. Ezt követte a második, már erősebb fújozás, ami jó néhány másodpercre a vezetőkbe fojtotta a szót. Innentől érezhetően feszültebb lett a hangulat.

76 millió forint évente

Peter Tibaut elmondta, Alsózsolca megfelelő adottságokkal rendelkezik számukra. Hozzáfűzte, több alkalommal is meglátogatták a várost – ezt azonban a jelenlévő hallgatók bekiabálásokban cáfolták.

Az Andrada vezetői kezeskedtek, hogy az általuk végzett folyamat kontrollált, semmilyen környezetkárosító hatással nem jár majd.

Mint kiderült, Peter Tibaut egy grazi autógyártó vállalatnál, a Magna Steyr GmbH & Co KG-nál sajátította el a lítiumion-akkumulátor újrahasznosítási technikáit. Kiemelték, az idén alapított cég 35 év autóipari tapasztalatot hoz majd Alsózsolcára. Aláhúzták, hogy a másik alapító, Iztok Seljak 2200 alkalmazottat irányít más vállalatok társalapítójaként. Kijelentették, idén 70, jövőre pedig 200 szakembert szeretnének felvenni.

Elmondták azt is, hogy napi egy érkező kamionnal kell számolni az üzem működtetése során, így a forgalom sem fog drasztikusan megnőni. Ismertették a folyamatot: a használt akkumulátorokat ledarálják, és az így nyert, úgynevezett fekete masszát szétválasztják vasra, rézre, alumíniumra. Azt is a hallgatók tudtára adták, hogy ezt a technikát már használják többek közt Svájcban, Belgiumban és Németországban

– ez egyébként nincs teljesen összhangban Szijjártó Péter állításával, miszerint a világ első környezetterhelés nélküli újrahasznosító üzeme lenne az alsózsolcai.

Biztonság és bizalom

Peter Tibaut kidomborította, hogy a magyar környezetvédelmi szabályoknál négyszer szigorúbb előírások szerint történik az akkuk újrahasznosítása, valamint azt is, hogy a cég mindössze 100 m3 vizet fogyaszt majd havonta és támogatni szeretnék a jövőben az oktatással, egészségüggyel, környezetvédelemmel és sporttal kapcsolatos helyi kezdeményezéseket. Azt is kijelentették, hogy az üzleti tervek szerint az első évben a cég által a város kasszájába befizetett iparűzési adó 76 millió forint lesz.

A beszámolót követték a kérdések, először Szilágyi László, Alsózsolca polgármestere kapott szót, aki kijelentette, hogy nem tudtak róla, hogy készült volna a beruházás kapcsán környezetvédelmi tanulmány, vagy bármi hasonló. Azt elismerte, hogy valóban jártak az Andrada képviselői a településen, amikor részben a vezetés elé tárták a terveiket, ám hangsúlyozta,

mindkétszer úgy váltak el, hogy megegyeztek, a cég a lakosság felé is közvetíti majd a szándékait, mivel az akkumulátorokkal kapcsolatos üzemek félelmet kelthetnek az emberekben. Ezt azonban – a polgármester szerint érthetetlen módon – elmulasztották.

- Nem kaptunk visszajelzést, mi is csak a kormányhivatal közleményéből tudtuk meg, hogy a beruházás zöld jelzést nyert. Menet közben felvettük a kapcsolatot az Andradával, erről a beszámolót a Facebook oldalunkra is kitettük – jelentette ki Szilágyi László.

Ekkor már kezdtek indulatossá válni a fórumozók – egy férfi azt kiabálta be, hogy

hoz minden nap egy liter vizet az Andrada vezetőinek a közeli tóból, és ha azt megisszák, akkor lesz ő is nyugodt.

Más arra volt kíváncsi, hány ilyen gyár működik Szlovéniában? Egy önkormányzati képviselő is hangoztatta az aggályait azzal kapcsolatban, hogy a város iskolájához közel egy olyan üzem létesül, ami évente 10 ezer tonna veszélyes hulladékot kíván hasznosítani. Emellett ő is állította: nem tudtak róla, hogy érkezik a gyár. Egy hölgy arról érdeklődött, hogy valósítja meg az Andrada, hogy semmilyen veszélyes anyag ne szivárogjon ki a zárt rendszerből, és mi lesz az akkumulátorok ledarálásával járó porral? Mivel kötik le azt? Arra is rákérdeztek, hogy mi a biztosíték, hogy itt nem lesz robbanás, mint más, hasonló gyárakban, amiket szintén üzembiztosként harangoztak be?

A cég képviselői erre azt válaszolták,

a technológia hordoz magában előnyöket és kihívásokat is.

A válasz érzékelhetően nem nyugtatta meg a hallgatóságot, mert záporozni kezdtek a bekiabált kérdések, amelyek jó része arra irányult, hogy honnan tudták, hogy pont Alsózsolcára kell jönniük, és ki intézte, hogy idetelepüljön a gyár.

Erre azt a feleletet kapták, hogy a városnak tökéletes az elhelyezkedése. Arra is felhívták a figyelmet, hogy az üzem munkát ad majd a helyieknek.

- Kinek a keze van ebben? Ki engedélyezte?

– hangzott újra és újra a kérdés.
Peter Tibaut azzal próbálta leszerelni az indulatokat, hogy elmondta, 30 éve dolgoznak a stratégián. A biztonságra visszatérve pedig aláhúzta, semmire sincs garancia az életben, de a biztonság 200 százalékos lesz.

Ekkor egy megszólaló rákérdezett, hogy miképp tudja garantálni a teljes biztonságot egy cég, ami 2023-ban lett bejegyezve. A háttérben elharapódzott a hangulat, többen emberkísérletet emlegettek.

Ezt a feltételezést az Andrada visszautasította.

Vízbázis és veszélyes hulladék

Egy hölgy ezután arra hívta fel a figyelmet, hogy miképp kaphat egy külföldi beruházó 4,7 milliárd forintnyi kormánytámogatást, amikor a tanárok fizetésére nincs pénz, de a hazai vállalkozásokat sem támogatják kellőképpen.

Az Andrada képviselői ekkor jelezték, hogy lezárják a fórumot, és a következő alkalommal adnak választ a maradék kérdésekre – annak ellenére, hogy egyre több kéz lendült a levegőbe. Volt, aki valóban csak a frusztrációját akarta kiélni, de akadtak, akik lényegi témát feszegettek volna, mint például azt, hogy mennyi ideig tárolják majd a csarnokban a veszélyes hulladékokat.

Ekkorra a rögtönzött pódium előtt már kisebb tömeg gyűlt össze, mind a fórum folytatására akarták rábírni a cégvezetőket, és ők végül zöld utat adtak még egy kérdésnek. Egy idős bácsi kezébe került a mikrofon, aki láthatóan tisztában volt a terület hidrológiai adottságaival.

- Kérdem én, ki volt az az őrült, aki egy veszélyes anyagokat feldolgozó céget akart hozni pont ide, egy védett vízbázis felé?

– mondta, alkalmatlannak ítélve meg a helyszínt a hasonló munkafolyamatokhoz. - Van Alsózsolcán olyan hely, ahová mehetnek, de azt mi választjuk ki, hol legyen, és maguk fogadják el, nem pedig maguk választanak, és nekünk kell beletörődni.

Az érveket egyetértő, hangos taps fogadta. A cég vezetői megköszönték a felvetést, majd a biztonsági őrök kíséretében kivonultak a csarnokból.

A fórumozók még egy ideig maradtak, és ki-ki saját vérmérséklete szerint vitatta meg a hallottakat.

Feldolgozás helyett gyártás?

A csütörtöki eseményen részt vett Pakusza Zoltán, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke, miskolci önkormányzati képviselő, aki, bár jelentkezett, már nem tudta feltenni a kérdéseit. Szerettük volna megtudni, mire lett volna kíváncsi, ha szóhoz jut.

- Kiderült, hogy az önkormányzat testületét sem tájékoztatták megfelelőképpen. Azt sem értem, miért nem került sor már jóval korábban erre a lakossági fórumra? Ez egy nagyon fajsúlyos kérdés, így azt kell mondanom, a cég képviselői nem tisztelték az itt élőket. Feltettem volna azt a kérdést, hogy megvannak-e már a környezetvédelmi engedélyek. Ismereteim szerint augusztus 15-én indult meg ennek a vizsgálata, és 45 nap az átfutás. Arról sem beszél senki, hogy

a cég tevékenységi körében az akkumulátor gyártás is szerepel. Kell valami biztosíték tehát, hogy a jövőben a feldolgozás helyett vagy mellett nem állnak-e át a gyártásra is.

Szintén megkérdeztem volna, hogy milyen engedélyekkel rendelkeznek, hiszen köztudottan egy vízbázis területen van a telephely. A legfontosabb felvetés azonban az, ha ez az üzlet ennyire tiszta és jó, akkor miért nem Szlovéniában csinálták meg? A társalapító úr elmondta, hogy a Gödi és Komáromi gyárak termékeit hasznosítják majd újra. Az említett városoktól Miskolc majdnem akkora távolságra van, mint Szlovénia. Úgy vélem tehát, nyugodtan hazavihetnék ezt a folyamatot – fejtette ki Pakusza Zoltán.

Szerettük volna Alsózsolca polgármesterét is megkérdezni, hogyan értékeli a fórumot, ám a felfokozott hangulatára hivatkozva arra kért minket, hogy inkább írásban keressük meg ezzel kapcsolatban. Az Andrada által meghirdetett eseményen nem jelent meg a térség országgyűlési képviselője, Csöbör Katalin, aki egyébként hivatalos Facebook oldalán üdvözölte a tervezett beruházást.

Az általunk megszólított emberek szerint a zsolcaiak véleménye egybehangzó: nem akarják, hogy a gyár idejöjjön.

- Hát a kerítés mellett van egyből a kukorica, nem látják? – tette fel a költői kérdést az egyik férfi, akinek, mint kiderült, szőlője is van a közelben. Azt hangoztatta, majd jön minden ősszel, és kínálja az üzem vezetőinek a mérgezett fürtöket. Hozzátette, nem fogják hagyni, hogy a beruházás megvalósuljon, ha kell, még jobban felemelik majd a hangjukat.

Ez nem Békés, hanem Borsod

– zárta le a témát az alsózsolcai férfi.

Az önkormányzat újabb fórumot szervez szeptember 5-én, kedden az alsózsolcai Közösségi Házban 18.00 kezdettel. Az Andrada által tartott nyílt napokra pedig szeptember 26-án és október 15-én kerül majd sor.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!