Ugrás a tartalomra

Állatvédelmi szakjogászképzést indított a Miskolci Egyetem

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. október 01. szombat 13:18
Állatvédelmi szakjogászképzést indított a Miskolci Egyetem együttműködésben az Állatorvostudományi Egyetemmel. A miskolci Állam- és Jogtudományi Kar posztgraduális kurzusára jelentkezők betekintést nyerhetnek az állatvédelmi jog és a hozzá kapcsolódó tudományterületekbe. Az Állatorvostudományi Egyetem hozzáadott értékeként pedig a szakterület állatorvosi, pszichológiai, kommunikációs, gazdasági, szociológiai és antropológiai vonatkozásait is megismerhetik a hallgatók.
Sajtótájékoztató az állatvédelmi szakjogász képzésről. Fotó: Miskolci Egyetem

- A felsőoktatásban elindult modellváltás egyik legfontosabb, jövőbe mutató hozadéka, hogy megteremti a lehetőségét az egymástól akár teljesen különböző tudományterületeken tevékenykedő intézmények közötti együttműködésre. Az egyetemek partnerségben, egymást is segítve érzékenyebben és rugalmasabban tudnak viszonyulni azokhoz az elvárásokhoz, amit a tágabb közösség, a társadalom fogalmaz meg irányukban. Határterületeken támogathatják egymás munkáját: szakmai, oktatási tudományos-kutatási programokban, közös tananyagfejlesztésben - írja pénteken kiadott közleményében a Miskolci Egyetem. 

Mint fogalmaznak, példaértékű e tekintetben a Miskolci Egyetem és az Állatorvostudományi Egyetem között idén februárban megkötött együttműködési megállapodás, amelynek köszönhetően Magyarországon először a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán indulhat el egy hiánypótló szak, az állatvédelmi szakjogászképzés.

„Az állatvédelem napjainkban nem csak erkölcsi feladat, hanem társadalmi szinten elvárt tevékenység. Nem csak törvényekkel szabályozott jogintézmény, hanem különböző tudományágakon átívelő terület” – jelentette ki az első kurzus hallgatóit köszöntő Varga Judit igazságügyi miniszter, az Universitas Miskolciensis Alapítvány kuratóriumának elnöke a Miskolci Egyetemen.

A szakági képzés jelentőségére utalva elmondta: a kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy tovább javítson az állatok helyzetén, ezért az elmúlt héten benyújtotta a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány létrehozásáról szóló törvényjavaslatot. Az alapítvány fő céljai között szerepel a civil állatvédő szervezetek munkájának támogatása mellett az is, hogy ráirányítsa a figyelmet a felelős állattartásra.

„A hazai egyetemi oktatásban mérföldkőnek számít az állatvédelmi szakjogászképzés elindítása, ezzel párhuzamosan az állatvédelmi szakállatorvosok oktatása az Állatorvostudományi Egyetemen. Ezek a kurzusok olyan komplex ismereteket nyújtanak a szakterületről, amik Magyarországon ma máshol nem érhetőek el” – hangsúlyozta az eseményen Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos. A tématerület újdonságát és népszerűségét jelzi, tette hozzá, hogy a szeptemberben indult kurzusokra rekordszámban jelentkeztek. Meglátása szerint a specializálódott szakembergárda hozzájárulhat a hazai állatvédelemi szemlélet és közösségi gondolkodás formálásához.

További hírek

Olvasnivaló