Ugrás a tartalomra

Álom maradt a kis benzinkutak támogatása

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. november 08. kedd 18:06
Az ígért határidőre még a döntések sem születtek meg a támogatás mértékéről, a kifizetés módjáról, határidejéről vagy a szükséges pénzügyi keret rendelkezésre állásáról.
Fotó: minap.hu

Sajnálattal állapítottuk meg, hogy a kormányzat ígérete a kifizetések augusztus végéig történő teljesítéséről álom maradt. Annak ellenére, hogy szeptember és október hónap folyamán történtek
kifizetések, a mai napon még jelentős számban vannak olyan tagjaink, akik még mindig nem kaptak semmit, és több olyan tagunk is van, aki a Támogató Okiratot ugyan már megkapta, de pénzt még nem - tette közzé a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ).

A szövetség tagsága az október végén megtartott gyűlésén megvitatta és értékelte a kormányzat augusztusi ígéretének teljesülését a kisbenzinkutakat megillető, jogszabályban meghatározott támogatás késedelmes kifizetésével kapcsolatban, és értékelte a kisbenzinkutak
helyzetét.

Megállapították, hogy a támogatás hiányában arról kell dönteniük, hogy a hatósági nagykeráron (480,-Ft/liter) beszerezhető, és hatósági kisker áron (480,-Ft/liter) eladható üzemanyagon keletkező rezsiköltségeket ( beleértve az államnak fizetendő extraprofit adót(!) is ) milyen forrásból tudják fedezni. Mint írtják, ezt kizárólag úgy tudják megoldani, hogy napról napra kevesebb árút vásárolnak, és az így felszabaduló forgóeszközöket felélik. 
Felhívták a figyelmet arra, hogy a folyamat természetes következménye a hatósági áras termékek kifogyása lesz. A készlethiányt pedig csak úgy tudják egyensúlyba hozni a szabályozás által rájuk erőltetett kényszerű nyitvatartással, ha egyre növekvő mértékű, napi szintű mennyiségi korlátozást vezetnek be.

"A kormány eddig öt alkalommal foglalta rendeletbe az üzemanyagokra vonatkozó ársapka végének időpontját, majd négy alkalommal ezt megváltoztatta.
Szeretnénk, ha a meghirdetett ötödik dátum már valós lenne. Tartalékaink már régen nincsenek, veszteségeink közelítik, el is érhetik a 100 milliárd forintot. Az ünnepi hétvége elmúltával sem változott a helyzetünk, továbbra is elégtelen az ellátásunk. Kérjük vásárlóink megértését és türelmét, de a képlet egyszerű: a meg sem kapott pénzből meg sem vett áruval senkit sem tudunk kiszolgálni – viszont nyitva lenni kötelező.
Reméljük, a kormányzat illetékesei is megértik a helyzet komolyságát, és azt is, hogy az ellátás biztosítása tőlünk így nem várható el, nem rajtunk múlik." - tudatta az FBSZ kedden. 

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az augusztus 20-ai hétvége előtt azzal fenyegetőztek a független kutak, hogy bezárnak, ha nem kapják meg a nekik beígért forrást. A kormány ezt követően tett ígéretet a pénz kifizetésére, ami a jelek szerint máig sem történt meg. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!