Ugrás a tartalomra

Általános tanársztrájk jöhet Romániában

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. május 16. kedd 13:51
Munkabeszüntetésről döntöttek Romániában a béremelést követelő oktatási szakszervezetek - írja az MTI.
Romániai tanárok tüntetése 2010-ben. Forrás: Eduline

- Kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdettek szerdára a romániai oktatási szakszervezetek, ha pedig a kormány figyelmen kívül hagyja béremelési követeléseiket, jövő héttől általános sztrájkba lépnek - jelentették be keddi sajtóértekezletükön az érdekképviseletek vezetői.

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) tagjainak 71,29 százaléka támogatja az általános sztrájk kirobbantását - közölte nemzetközi forrásokra hivatkozva az MTI.

A Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség mintegy 70 ezer tagja közül 73,23 százalék áll készen az általános sztrájkra. "Elfogadhatatlan számunkra a kollégáink problémáinak megoldására irányuló döntések meghozatalának folyamatos halogatása" - idézte az Agerpres hírügynökség Marius Nistor szakszervezeti elnököt.

Múlt szerdán az oktatási szakszervezetek több mint tízezer tagja tüntetett az oktatás társadalmi jelentőségét tükröző, az országos átlagbér szintjén kezdődő, inflációkövető bérekért Bukarestben. A tanügyi szakszervezetek már áprilisban elkezdték a tiltakozó akcióikat, 25-én és 26-án sztrájkőrséget álltak a kormány épülete előtt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!