Ugrás a tartalomra

Április 8. a roma kultúra világnapja

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. április 08. csütörtök 11:27
Kisfilmmel készültek a roma kultúra világnapja alkalmából, aminek hátterében példaértékű együttműködés fedezhető fel miskolci intézmények részéről. A szervező Episztémé Egyesület elnöke, Gulyás Klára beszélt a sokféleség elismeréséről.
Forrás: youtube.com

Ötven évvel ezelőtt április 8-án rendezték meg az első Roma Világkongresszust Londonban, ahol kinyilvánították, hogy a cigány népcsoportok egyazon nemzet tagjainak tekintik magukat, az embereket pedig egységesen romának nevezik. Elfogadták a roma zászlót és himnuszt. 1990-ben ezt a napot nyilvánították a roma kultúra világnapjává.

E jeles nap alkalmából az Episztémé Egyesület egy képzőművészeti kiállítást szervezett a Miskolci Művészetek Házába, amelynek megnyitóját sajnos a tavalyi évhez hasonlóan a jelenlegi járványügyi korlátozások miatt kénytelenek voltak elhalasztani egy későbbi időpontra. 

Ettől függetlenül az egyesület rendkívül fontosnak tartja, hogy idén is megemlékezzenek a roma kultúra világnapjáról, ha másképp nem, online formában. Erre egy rövid kisfilmmel készültek, amelyben a köszöntőt követően hat olyan vers hangzik el, amely kimagasló, magukat romának valló költők tollából született, akik a magyar kultúra elismert alkotói voltak. A verseket az együttműködő kulturális intézmények vezetői és munkatársai mondják el: a Miskolci Egyetemé, a Herman Ottó Múzeumé, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtáré, a Miskolci Nemzeti Színházé, a Miskolci Kulturális Központé és a Miskolci Csodamalom Bábszínházé.

Gulyás Klára, az egyesület elnöke szerint a roma kultúra népszerűsítése akkor a leghatékonyabb, ha abban a meghatározó kulturális intézmények közösen vállalnak szerepet. – Ez nagyban segíti a kulturális sokféleség elismerését, a különböző etnikumú, kultúrájú és identitású emberek közötti párbeszéd és megértés kialakítását. Egyesületünk fő törekvése a magyarországi nemzetiségek kultúrájának megismerése és megismertetése – mondta az elnök.

A kisfilmben szereplő illusztrációk Horváth János festőművész alkotásai. Az online rendezvény zárásaként Burai Laura csellóművész játszotta el Casals: A madarak éneke című művét.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!