Ugrás a tartalomra

Április végére elkészül a Felsőzsolcát Miskolccal összekötő kerékpárút 

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2023. április 05. szerda 17:02
A beruházás ütemterv szerint halad, néhány héten belül birtokba vehetik a kerékpárosok az új utat.  
Fotók: Horváth Csongor

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, tavaly novemberben kezdődött meg a Miskolcot Felsőzsolcával összekötő kerékpárút kivitelezése. Az új szakasz több mint egy kilométer hosszú lesz, az XXL áruháztól a József Attila utca melletti, jelenleg kihasználatlan járda nyomvonalán halad majd, a meglévő aszfaltcsíkot azonban átépítik, kiszélesítik, így osztott pályán járdaként és kerékpárútként is funkcionál majd.

Az útvonal az M30-as autópálya felhajtója előtt jobbra, Felsőzsolca felé fog kanyarodni, ahonnan egy teljesen új szakaszt épít a kivitelező egészen az autópálya alatti, már meglévő alagútig. A kerékpárút ezen áthaladva éri el a régi zsolcai körforgalmat, az árvízi emlékmű környezetét.  

- A beruházás keretében mintegy 1300 méter hosszú kerékpárút létesül, a kivitelezés ütemterv szerint halad, és várhatóan áprilisban be is fejeződik – nyilatkozta lapunknak Badány Lajos alpolgármester. Hozzátette, a város több pontján épülő kerékpárutaknak az a végső célja, hogy egy Miskolcot teljesen átszövő, szervesen összefüggő kerékpárút-hálózat alakuljon ki, amely biztosítja az időben is versenyképes és biztonságos közlekedést, és a város határánál mindenhol becsatlakozzon az országos kerékpárút-hálózatba.    

A zsolcaival párhuzamosan további három másik kerékpár-útszakasz is épül: elkészül a Cserfa utca-Mexikóvölgy közötti összekötő erdei kerékpárút, valamint a Mexikóvölgy és a diósgyőri vár közötti szakasz, a Kondor Béla utcán pedig kerékpáros nyomot alakítanak ki. A kerékpárutak TOP-os forrásból, mintegy háromszáz millió forintból valósulnak meg. Ebből a Miskolc és Felsőzsolca közötti szakasz mintegy 115 millióba kerül. 

Az alpolgármester emlékeztetett, a város számos lépést tesz annak érdekében, hogy Miskolc zöldebb, élhetőbb, környezettudatosabb legyen. Ezen elvek mentén létesített használtolaj-gyűjtő pontokat, támogatja erőn felül a közösségi közlekedést, illetve ösztönzi a mikromobilitási formákat, legyen szó akár kerékpárról vagy elektromos rollerről. De ide tartozik a Szinva zöldfolyosó koncepció, valamint a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése is – hangsúlyozta Badány Lajos.  
 
Miskolcon idén négy szakaszban, kilenc kilométer hosszan épül új kerékpárút, az önkormányzat ezzel folytatja a városi kerékpárút-hálózat összekötését a szomszédos településekkel. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!