Ugrás a tartalomra

Áradás: egyre több víz érkezik a Murán, a Dráván és a Sajón is

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. augusztus 06. vasárnap 14:57
A sok csapadék miatt továbbra is árad több hazai folyó, ezért az Országos Vízügyi Igazgatóság további vízügyeseket vezényelt át az érintett területekre.

Országszerte folytatódnak a védekezési munkák, hiszen az elmúlt órákban is jelentős mennyiségű eső esett a vízgyűjtőkön - írja vasárnapi közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság, akik elmondták: 24 órában dolgoznak a vízügyesek a Mura és a Rába mentén és a vártnál több csapadék hullott a Sajó vízrendszerén is. 

- Már több településen hivatalosan segítséget kért a helyi védelemvezető, ide megérkeztek a kollégák. A vízügyes szakembereknek rugalmas védekezést kell alkalmazniuk, illetve több forgatókönyvvel kell készülniük, hiszen nem csak a hidrológiai előrejelzés, hanem a külföldi tározók vízeresztése is befolyásolja az érintett folyókat - írják. 

A vízügy közleménye azt írja, a térségünkben kimélyült mediterrán ciklonból az elmúlt három napon jelentős mennyiségű csapadék hullt elsősorban a Traun-Enns, a Rába-Répce, a Mura, a Felső-Dráva, a Zagyva-Tarna, valamint a Sajó-Hernád vízgyűjtőjén. A ciklon várhatóan még kedd reggelig térségünkben marad, ezért további számottevő mennyiségű csapadékra kell számítani elsősorban a Sajó-Hernád vízgyűjtőjén. Az időjárási helyzetből adódó csapadék-előrejelzés bizonytalanságát jól jellemzi, hogy a tegnapi napon az előrejelzett értékekhez képest a Mura egyes részvízgyűjtőin 12-15 mm-rel esett több csapadék.

A Rába Szentgotthárdnál tegnap hajnalban 476 cm-rel, III. fokú készültség mellett tetőzött. A folyó Körmendnél is megközelítette a rekordvízállást ma kora reggel, de attól 15 cm-el elmaradva 505 cm-es vízállással tetőzött. A most következő napokban a folyó a nyílt ártereken okoz majd elöntést, de lakott területeket közvetlenül nem fog veszélyeztetni. A szántóföldi elöntések miatt pedig az alsó szakaszokon lassul majd az apadás. A Rönöki- és a Rábagyarmati-záportározó tegnap éjjel üzembe lépett, a tározóban visszatartott árhullám következtében a településeket nem öntötte el a víz. 

A Mura intenzíven árad. Letenyénél hétfőn hajnalban tetőzik majd a folyó, III. fokot meghaladó 530 +-10 cm vízállással. A helyi és az ország más területeiről odaérkezett szakemberek a 24 órás járőr- és figyelőszolgálatot látnak el, zsilipek zárnak- nyitnak, vízzáróságuk ellenőrzését végzik. A védtöltés mentett oldali rézsűjének kaszálása az árvízi jelenségek megfigyelése miatt szintén megtörtént. Az éjszakai megfigyeléshez, esetleges munkavégzéshez pedig kiépítik a világítást. A védelmi szakaszon a szakemberek felkészültek a töltések mögött keletkező és összegyülekező vizek szivattyús átemelésére is. 

A Dráván a jelenlegi előrejelzések alapján III. fokot meghaladó, egyes szakaszokon a valaha volt legmagasabb vízállást is elérő árhullám várható a jövő héten, itt már most az egész magyarországi szakaszon II.fok van érvényben. Fontos hangsúlyozni, hogy a vízügyi szakembereknek mind a Mura, mind a Dráva mentén több rugalmas védekezési forgatókönyvvel kell készülniük, hiszen nem csak a hidrológiai előrejelzés, hanem a külföldi tározók vízeresztése is befolyásolja az érintett folyókat.

A Sajón kialakulóban lévő árhullám a folyó határszakaszán Sajópüspökinél vasárnap a kora délutáni órákban tetőzhet III. fokú készültség mellett. 

A Mura és a Dráva mentén több olyan település van, ahol az önkormányzat védekezik, mert nincs állami védvonal. Ezeken a területeken kollégáink azonnal rendelkezésre állnak és műszaki segítséget nyújtanak, ha ezt a települési védelemvezetők kérik.

(Címlapképünk illusztráció, fotó: Juhász Ákos)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!