Ugrás a tartalomra

Aranymosás, óriáscápa és rengeteg ásvány

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. február 28. péntek 12:43
Ismét számtalan érdekes program, bemutató várja az érdeklődőket az idei Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválon.
Ismét különleges élményeket kínál az Ásványfesztivál (Fotó: Minap-archív)

A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara, a Herman Ottó Múzeum Ásványtára és a University Sportmarketing kft. szervezésében idén 38. alkalommal rendezik meg a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivált a Miskolci Egyetemen, mely Közép-Európa egyik legjelentősebb ilyen jellegű rendezvénye. Az erről tartott pénteki sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a fesztiválon több mint száz hazai és külföldi kiállító közel 300 asztalon mutatja be a természet élettelen csodáit: ásványokat, drágaköveket és ősmaradványokat. A nyers köveken kívül feldolgozott formában (ékszerek, dísztárgyak, amulettek) is számos asztalnál láthatunk majd szebbnél szebb ásványokat és kőzeteket.
A rendezvény jelentőségét nemcsak a kiállítók 100 feletti és a látogatók 6-7 ezres létszáma jelzi, hanem az a tény is, hogy évenként a börzéhez más és más rendezvényeket társulnak. Ezek között mindig vannak reprezentatív, tematikus kiállítások, illetve tudományos és népszerűsítő előadások, sőt esetenként, mint most is egész napos előadóülések. A kezdetektől az a cél vezérelte a szervezőket, hogy mindenki, aki valamilyen módon kötődik az ásványokhoz, drágakövekhez, ősmaradványokhoz (érdeklődő, gyűjtő, kereskedő, szakember) találjon kínálatot a választékban. A rendezvény ma is, akárcsak a kezdetekben, elsősorban a közép-európai országok kiállítóira és látogatóira épít, de egyfajta hídszerepet is betölt a nyugat- és kelet-európai országokból érkező ásványgyűjtők között. Nem utolsó sorban, a célok között szerepel, hogy gyarapítsák az ásványok, tágabb értelemben a földtudományok iránt érdeklődő fiatalok számát, akik között remélhetően lesznek olyanok, akik felsőfokú tanulmányaikat a Miskolci Egyetemen fogják folytatni.
Idén ismét lesz az elmúlt években nagy sikert arató Földtudományi Játszóház, melynek keretében az érdeklődők betekintést nyerhetnek bizonyos ásványokból vagy kőzetekből készült, egyszerű, kicsik és nagyok számára is könnyen megvalósítható dolgok elkészítésének módjába, technikájába, miközben egy kis fantáziával a vállalkozó szelleműek saját kezűleg faraghatják, poríthatják, önthetik, ragaszthatják a köveket úgy, hogy abból valamilyen tetszetős, de könnyen elkészíthető alkotás váljék. Eközben szinte észrevétlenül, tapasztalataik útján ismerhetik meg az ásványok megmunkálása során észlelhető tulajdonságok eltérőségét, valamint ezek okát, mint például a talk puhaságát, vagy egyes ásványok színes porát. Ezek mellett interaktív módon ízelítőt adnak a Műszaki Földtudományi Kar különböző tanszékeinek munkájából is. Ennek során az érdeklődők kipróbálhatják az aranymosást, különböző ásványokkal, kőzetekkel ismerkedhetnek meg, részt vehetnek geofizikai mérésben, illetve eljárástechnikai, hidrogeológiai és régészeti bemutatón is. Külön előadásokon mutatják be az idei év ásványát, a színpompás turmalint, illetve az év ősmaradványát, a Megalodont.  
Szombaton és vasárnap ingyenes ásványhatározást, míg vasárnap folyamán díjmentes drágakő-meghatározást vehetnek igénybe az érdeklődők. Ennek során hozzáértő szakemberek határozzák meg a látogatók által bemutatott ásványokat, kőzeteket és drágaköveket. Érdemes tehát mindenkinek elhozni otthon őrzött, ismeretlen vagy bizonytalanul meghatározott ásványait és drágaköveit.

asvanyfesztival_180303_ja_2.jpg
(Fotó: Minap-archív)

Az Ásványfesztiválhoz az idén is számos kiállítás kapcsolódik majd:
Turmalin - az év ásványa (válogatás a Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményéből) - a Magyarhoni Földtani Társulat programsorozata keretében
Az Év ásványa 2020 verseny nyertese a turmalin lett. A turmalin az ún. gyűrűs szilikátok közé tartozó ásványcsoport elnevezése, mely ma már több mint harminc ásványfajt tartalmaz. Rendszerint barázdált, nyúlt oszlopos kristályokat alkot, melyek színe nagyon változatos lehet. Nagy keménységű ásvány, a fizikai és kémiai mállásnak jól ellenáll. Poláros szerkezete miatt erősen piroelektromos és piezoelektromos sajátságot mutat. Rendkívül sokféle kőzetben megjelenhet, legyen az magmás, üledékes vagy metamorf. Különösen jellemző gránitokban, illetve azok pegmatitjaiban és aplitjaiban, homokokban és homokkövekben, csillámpalákban, gneiszekben, valamint kontaktmetamorf kőzetekben. A leggyakoribb bórtartalmú ásvány, így a földkéregben előforduló bór fő hordozója. Magyarországon legnagyobb gyakorisággal és mennyiségben a Soproni- és a Velencei-hegységben fordul elő. Színes változatai közkedvelt drágakövek, de egyéb felhasználási területei is léteznek, illetve régebben léteztek (pl. turmalinfogó, hamuhúzó, piroelektromos hőmérő, lézerdetektor, bórsavgyártás, bórtartalmú műtrágya stb.).
Megalodon - az év ősmaradványa (válogatás a Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményéből) - a Magyarhoni Földtani Társulat programsorozata keretében
Az Év ősmaradványa 2020 verseny nyertese minden idők legnagyobb cápája a Megalodon lett. Nevét azokról az akár tenyérnyi méretet is elérő fűrészes fogakról kapta, melyek leggyakoribb őslénytani bizonyítékai ennek az akár 16 méteres testhosszt is elérő ősi tengeri csúcsragadozónak. Fő táplálékát kisebb bálnák, delfinek, tengeri tehenek és delfinek szolgáltatták. Az óriásfogú őscápa kb. 16 millió éve jelent meg az egykori tengerekben és kb. 2,6 millió éve tűnt el. Magyarországról is számos lelőhelyről előkerültek maradványai.
A kötelesmezői kalcedon (válogatás Bódi József, Krisztián István, Detrich Balázs és Lévai Zsolt gyűjteményéből)  
A romániai Gutin-hegység déli részén lévő Kötelesmező (Trestia) környéke több szempontból is kiemelkedő kalcedon-leletekkel büszkélkedik. Először is kivételesen szép világoskék színű. Másodszor nemcsak a kalcedonra jellemző gömbös-vesés megjelenésű, de gyakoriak kocka alakú kristályokat formázó ásvány utáni kalcedon álalakjai is. Felvetődik a kérdés, vajon mi lehetett az eredeti kocka alakú kristályokként képződött ásvány? Erre már több mint 200 éve keresik a választ a szakemberek. A legnagyobb esélyes hosszú évtizedeken keresztül a fluorit volt. Később előkerült a jelöltek között egy nagyon ritka, köbös szimmetriájú szilícium-dioxid-ásvány, a melanoflogit. De ennek ez a kifejlődése roppant ritka, másrészt legnagyobb kristályai csupán 1-2 mm-esek. Ezzel szemben a kötelesmezői kocka alakú álalakok gyakran elérik az 1 cm-t, kivételesen pedig találtak már 2-3 cm-es kocka alakú kristályokat is. Ma sem tudnak jobb jelöltet a kocka alakú kalcedon álalakok forrására, mint a fluorit.
RAJZ – ÉS FOTÓKIÁLLÍTÁS AZ ÉV ÁSVÁNYA ÉS ŐSMARADVÁNYA TÉMÁBAN - a Magyarhoni Földtani Társulat programsorozata keretében
 
Program
Március 7. (szombat)

9.00-10.00 Szakmai bemutató
10.00-18.00 Kiállítás és börze
10.00-17.00 Földtudományi játszóház
11.00-15.00 Ásványhatározás: Majoros Lívia, Leskó Máté (Miskolci Egyetem)
12.00 Megnyitóünnepség. Az ásványfesztivált megnyitja: Dr. Kónya Péter elnök (Magyar Minerofil Társaság)
13.30-14.30 Vetítettképes előadások:
TURMALIN – Az Év Ásványa (Fehér Béla, Herman Ottó Múzeum)
MEGALODON – Az Év Ősmaradványa (Magyar János, ELTE Őslénytani Tanszék)
11.00; 12.30; 14.00; 15.30:  3D ismeretterjesztő előadások külföldi barlangokról a világ különböző karsztvidékeiről: Brazília trópusi karsztvidékei, Szardínia mediterrán barlangjai és Szicília lávabarlangjai (III. előadó)
 
Március 8. (vasárnap)
9.00-17.00 Kiállítás és börze
9.00-16.00 Földtudományi játszóház
10.00-16.00 Ásványhatározás: Majoros Lívia és Leskó Máté (Miskolci Egyetem)
10.00-16.00 Drágakő-meghatározás: Dr. Takács József (VICTORIA GEM Kft., Budapest)
13.30-14.30 Vetítettképes előadások:
A turmalin titkai (dr. Takács József (VICTORIA GEM Kft., Budapest)
Pandora megelevenedik. Magyarország alatt, avagy barlangok ultraibolya fényben (Berentés Ágnes, Herman Ottó Múzeum)
11.00; 12.30; 14.00; 15.30:  3D ismeretterjesztő előadások külföldi barlangokról a világ különböző karsztvidékeiről: Brazília trópusi karsztvidékei, Szardínia mediterrán barlangjai és Szicília lávabarlangjai (III. előadó)
17.00 Fesztiválzárás
További információk: www.asvanyfesztival.hu

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!