Ugrás a tartalomra

Átadásra vár a Zsófia-kilátó

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. augusztus 13. szombat 08:34
Az újjászületett létesítményen egyelőre még garanciális munkákat végez a kivitelező, az Északerdő ezért a turisták türelmét kéri.
Érthető a turisták kíváncsisága. | Fotók: Horváth Csongor

Bár teljesen elkészült, hónapok óta szalaggal van körbezárva az újjáépült Zsófia-kilátó. Amint azt az Északerdő Zrt. kommunikációs tanácsadójától megtudtuk, mindennek az az oka, hogy a kivitelező cég garanciális munkálatokat végez az erdészeti társaság megbízásából.

- Értjük a lakosság kíváncsiságát, de még egy kis türelmet kérünk, a látogatóknak a saját biztonságuk érdekében még egy kicsit várniuk kell, egészen addig, amíg az általunk kért javításokkal a kivitelező nem készül el - mondta el Vereb István, aki megjegyezte, a turisztikai látványosságnak egyébként még a hivatalos átadója sem történt meg.

A turisták türelmetlensége és kíváncsisága egyébként érthető, a legendás lillafüredi Zsófia-kilátó és a Felső-Hámorból odavezető 1.3 kilométeres tanösvény (eredeti nevén: sétaút) hosszú évtizedek után épült újjá. A munkálatokra még egy GINOP-os pályázaton nyert el körülbelül 50 millió forintot az Magyar Természetjáró Szövetség és az Északerdő Zrt. A beruházás tavaly ősszel kezdődött el a kilátó és a tanösvény esetében is. A kilátó mára - akárcsak a múlt század közepéig - Lillafüredről is jól látható. A fennmaradt képeslapok, fotók megőrizték azt a gyönyörű panorámát, ami onnan nyílik a Palotaszállóra, a Hámori-tóra, illetve a völgykarokra: a Szinva és a Garadna völgyére. Nem csoda, hogy azt egyre többen néznék meg személyesen is.

A komplexum egyébként 1900-ban épült, eredeti neve Millennium-kilátó lett volna - érthető okokból -, de az átadáskor végül Vay Béla főispán feleségéről, Teleki Zsófiáról nevezték el, aki egyébként a Borsodi Bükk Egylet alapító tagjaként a magyar természetjárás lelkes támogatója volt (Lányáról, Vay Erzsébetről nevezték el egyébként Lillafüredet – a szerző).

A kilátó mindkét világégést sértetlenül úszta meg, végzete végül egy másik, Lillafüred mai arcát meghatározó építkezés lett. A második világháborút követően kezdték el építeni a hegyoldalba vájt híres vagy inkább hírhedt, Szikla nevű katonai légvédelmi harcálláspontot. Ennek létezése nem fért össze a felette álló és igen népszerű turisztikai célponttal, ezért a Zsófia-kilátót lebontották, és a helyén a radarállomás antennája állt 1989-ig.

További hírek

Olvasnivaló