Ugrás a tartalomra

Átadták a 20. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjait

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. szeptember 14. szombat 20:28
A fesztiválon a norvég Szerethető három díjat nyert, de elismerték a magyar Január 2. és az amerikai Dìdi című filmeket is.
Juhász Ákos képgalériája a záróünnepségről

Szeptember 14-én átadták a jubileumi, 20. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjait. A fesztiválon a norvég Szerethető három díjat nyert, de elismerték a magyar Január 2. és az amerikai Dìdi című filmeket is. A közönségdíjas az ugyancsak norvég Sarkvidéki konvoj lett. A fesztivál zárásaként a közönség a Tatami című filmet láthatta, amely az első, iráni és izraeli alkotók által közösen rendezett játékfilm.

A fesztivál fődíját, a Pressburger Imre-díjat a Szerethető című film kapta, amelyet a rendező Lilja Ingolfsdottir személyesen vett át. A zsűri indoklásában kiemelte, azért ítélték a norvég alkotásnak a díjat, mert nemcsak egy problémát, egy drámai helyzetet ábrázol, hanem az abból való kiutat is képes megmutatni az embereknek. A zsűri szerint a Szerethető rávilágít annak fontosságára, hogy először saját magunkat tanuljuk meg szeretni, hogy jobban tudjuk szeretni és elfogadni a körülöttünk lévő világot. A film a Pressburger Imre-díj mellett elnyerte a CICAE (Art Mozik Nemzetközi Szövetsége) és a Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díját.

Jelenet a Szerethető c. filmből

A fesztivál Nagydíját, azaz a Zukor Adolf díjat az amerikai Dìdi (r.: Sean Wang), míg az idei évben indult East of Europe szekció díját a szerb 78 nap (r.: Emilija Gašić), a CineDocs díjat a német Riefenstahl (r.: Andres Veiel) nyerte el, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) pedig Szilágyi Zsófia Január 2. című alkotását ismerte el.


A CineFest életműdíját a hazai filmszakma egyik legnagyobb kísérletezője, Kardos Sándor kapta. Korábban elnyerte a Kossuth- és a Balázs Béla-díjat, háromszor a filmkritikusok, kétszer a Filmszemle díját, 1989-ben az Eldorádóért Európai Filmdíjra jelölték. Több mint harminc játékfilmet fényképezett, rendezőként pedig a világon először készített célfotókamerával játékfilmet.

Jelenet a Dìdi c. filmből

Bíró Tibor fesztiváligazgató a zárógálán elmondta, „húsz éve készülünk egész évben arra a bő egy hétre, amikor külföldi és hazai alkotókkal, valamint CineFest-rajongóvá lett nézőkkel telik meg Miskolc. A világ nagy filmfesztiváljainak legfrissebb és legérdekesebb alkotásait itt lehet Magyarországon először látni, és büszkék vagyunk arra, hogy a legfrissebb magyar filmek is itt kerülnek először bemutatásra.” A kilencnapos CineFest programjába idén öt magyar vagy magyar koprodukcióban készült nagyjátékfilm (Január 2., Egy százalék indián, Lepattanó, Emma és a halálfejes lepke, Zenit) és három dokumentumfilm (Bartók nyomában, Változó vadon – Az én északom, Nemere István: Addig írok, amíg élek) került.

Bíró Tibor kiemelte, hogy „az idei év kapcsolódó programjai között a török és a kínai filmművészet legfrissebb alkotásaiból is önálló válogatásokat mutattunk be. Az idei nézőszámok rekordot döntöttek, mivel a fesztivál eseményein – a versenyfilmek vetítésein, a kapcsolódó vetítéseken és szakmai programokon –, összesen közel 16.000 látogató vett részt. A ma befejeződő fesztiválon 26 országból érkezett filmet mutattunk be, összesen 124 előadáson.”

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált jövőre 2025. szeptember 5-13. között rendezik meg.

Jelenet a Január 2. c. filmből

A 20. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjazottjai:

Kardos Sándor, a fesztivál idei életműdíjasa

Pressburger Imre díj – A fesztivál fődíja a legjobb filmnek: Szerethető (Loveable / Elskling), r.: Lilja Ingolfsdottir


Zukor Adolf díj – A fesztivál Nagydíja: Dìdi (Dìdi), r.: Sean Wang


East of Europe díj: 78 nap (78 dana / 78 Days), r.: Emilija Gašić


Dargay Attila díj – A magyar animáció ifjú tehetsége: Bartis Bálint


CineNeWave díj: Apád (Your Dad), r.: Kühnel Szabó Anita


CineDocs díj: Riefenstahl (Riefenstahl), r.: Andres Veiel


A CICAE (Art Mozik Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja: Szerethető (Loveable / Elskling), r.: Lilja Ingolfsdottir


A FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja a legjobb nemzetközi filmnek: Január 2., r.: Szilágyi Zsófia


A FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja a legjobb kisfilmnek: Pun Intended, r.: Jack Turtis


A Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díja: Szerethető (Loveable / Elskling), r.: Lilja Ingolfsdottir


Közönségdíj az internetes szavazás alapján: Sarkvidéki konvoj (The Arctic Convoy / Konvoi), r.: Henrik Martin Dahlsbakken


Dr. Halmay Béla-díj – A miskolci kultúra lokálpatriótáinak: Balogh József


A „Veszélyek az on-line médiában!” diákfilm pályázat díjazottjai: 1. Merülés, r. Juhász Barnabás, 2. „Linkelés”, r.: Bibercz Eliza Ramóna, 3. Rájössz…, r.: Rengel Tamás


Életműdíj: Kardos Sándor

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!