Ugrás a tartalomra

Átadták a megújult Minorita-templomot

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2023. február 05. vasárnap 08:31
A felújítási munkálatok több éven keresztül tartottak, a munkálatok 870 millió forintból valósultak meg.
Fotók: Mocsári László

Ünnepi szentmise keretében adták át szombaton a megújult Minorita-templomot. Az eseményen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszélt, aki kijelentette, a kormányzat az elmúlt tíz évben a Föld minden pontján segítette a keresztény egyházakat.

- Mexikótól Olaszországig, a Közel-Keleten és Afrikában sok keresztény templomot újítottunk fel Magyarország támogatásával. Volt, ahol földrengés pusztított, máshol szándékos rongálás, gyújtogatás történt. Ezekhez a segítségnyújtásokhoz képest eltörpül az a munka, amit az elmúlt tíz évben az egyházakkal közösen a Kárpát-medencében megvalósítottunk. A felújított templomok száma meghaladja a háromezret, több mint kétszáz épült, és ezerötszáznál is több parókia, plébánia, közösségi ház szépült meg, bővült, vagy épült. Azzal, hogy megerősödik az egyházunk, hogy marad a kereszténység, nem rombolunk, hanem építünk; nem bezárunk, hanem újat nyitunk. Nem fogadjuk el, hogy a kereszténységet üldözik, hanem sokkal inkább segítünk, ahol lehet, ezzel erősítve közösségeinket, a településeket, a nemzetet, és a nemzetek közötti összefogást" – jelentette ki az államtitkár.
    
A hálaadó szentmisét Ternyák Csaba, az Egri Főegyházmegye érseke celebrálta (a teljes misét a Miskolc Televízió Hívőszó című műsorában láthatják vasárnap), aki kiemelte, a mai alkalom is bizonyítja: a katolikus egyházban továbbra is fontos szerepe van a szerzetesi életnek. Mint mondta, egy város lelki megújulásában "kiemelkedő, helyettesíthetetlen szerepe van" a templomnak, tartozzon bármelyik keresztény felekezethez.

    
A szentmisén részt vett Csöbör Katalin és Kiss János, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselői, valamint Veres Pál, Miskolc polgármestere, valamint a társegyházak vezetői.
    
Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a város egyik kiemelt műemlékének számító Minorita-templomot több mint 870 millió forintos kormányzati támogatásnak köszönhetően tudták felújítani. Arról szintén írtunk korábban, hogy a templomot 2012-ben részben adományoknak köszönhetően, részben önkormányzati támogatással statikailag megerősítették, helyreállították a romos főhomlokzatot, és restaurálták a szobrokat.

2020-ban aztán komolyabb felújítás kezdődött. A munkák során a városlakók szeme láttára épültek újra és kerültek helyükre a toronysisakok, de megerősítették a főhajó tetőzetét, a mellékhajókét pedig újraépítették. Elkészült a Mária monogram aranyozása, a bádogozás, és rendbe tették a teljes külső homlokzatot. Felszerelték az esőcsatorna levezető elemeit. A felújítás 2022 januárjában kezdődött második ütemében a belső terekben dolgoztak: visszakapta eredeti színét a főoltár, a padlóburkolatokat kicserélték, ahogy a szentély padozatát is.

Az Akkor és most rovatunkban egy hete részletesen foglalkoztunk a templommal, de ismétlésképpen: a minorita templom 1729 és 1743 között épült barokk stílusban. Az 1843-as nagy miskolci tűzvész során súlyos károkat szenvedett, teljes helyreállítása csak 1845-re készült el.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!