Ugrás a tartalomra

Átadták a munkaterületet, indul az Avasi kilátó felújítása

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2023. március 06. hétfő 14:46
A tervek szerint év végén vehetik újra birtokba a miskolciak a megújult kilátót.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Kilátó ReStart projekt: hétfőn délelőtt ünnepélyes keretek között adta át a megújuló Avasi kilátó munkaterületét Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere és Miklós Viktor, a Polgármesteri Hivatal pályázati főosztályvezetője – a Velünk a Város frakció több tagjának jelenlétében - a kivitelezéssel megbízott Épkar Zrt-nek.

Ahogyan arról korábban lapunk is beszámolt, a fejlesztés mintegy nyolcszáz millió forint uniós forrásból valósul meg. A beruházás részeként nemcsak az Avasi kilátót újítják fel, de sétányt alakítanak ki az alatta lévő területen, megújul a Győri Nagy Lajos lépcsősor és a Toronyalja utca is. A projekt kivitelezési szerződését március 1-jén írta alá Veres Pál polgármester és Szeivolt István, a közbeszerzési eljáráson nyertes ajánlatot tevő Épkar Zrt. vezérigazgatója.

- Az Avasi kilátó immáron hatvan éve szimbóluma a városnak, a miskolciak lokálpatriotizmusának és büszkeségének. Amikor az Avasi kilátót fejlesztjük, akkor ez jelképezi a város fejlődését is. Nem véletlen az, hogy a frakciónkból többen is itt vagyunk ma, hiszen ez a város számára egy fontos beruházás. Azt is szimbolizálja többek között, hogy összefogással még a legnehezebb időkben is nagyon jelentős fejlesztéseket tudunk megvalósítani – jelentette ki a munkaterület átadásakor Szopkó Tibor. – Tudatos döntés volt, hogy az összes lehetséges fejlesztési forrást megmentsük az Avasnak, a miskolciaknak. Tudatos döntést hoztunk akkor, amikor a történelmi Avas csapadékvíz-elvezetéséről, az utak egy részének a felújításáról gondoskodtunk. És tudatos döntés volt az, amikor egy európai színvonalú parkot hoztunk létre a Horváth-tetőn. De tudatos döntés az is, hogy az idén hatvan éves Avasi kilátót is megújítjuk – hangsúlyozta az alpolgármester.  
 
Hozzátette, fontos szempont volt az, hogy a fejlesztéssel megőrizzék a jelenlegi kilátó történelmi karakterisztikáját, azonban mégis megújuljanak a felületek. - A kivitelezőt egy európai uniós nyílt eljárás keretein belül választottuk ki, minden szabálynak megfelelve. Üdvözöltük, amikor egy fontos, jó partnerünk nyerte meg ezt a versenyt, bízunk abban, hogy a kivitelező személye garanciát biztosít arra, hogy ez a fejlesztés a lehető legjobb minőségben és a határidőket betartva meg fog tudni valósulni – mondta Szopkó Tibor. 
 

Juhász Ákos képgalériája

Év végére készül el 
 
A többéves előkészítést követően napokon belül - a kilátó felállványozásával - elkezdődik a felújítás. A kivitelezőnek legkésőbb március 10-éig fel kell vonulnia a területen, a munkák ezt követően nyolc hónapot vesznek igénybe. A felújítással várhatóan novemberben készülnek el, a megújult kilátót az év végére vehetik újra birtokba a miskolciak – ismertette Miklós Viktor, az önkormányzat pályázati főosztályának vezetője. A kilátó 444 millió forintból, a hozzá kapcsolódó három sétaútvonal pedig 161 millió forintból újul meg. A beruházás során Miskolc ikonikus épülete egyebek mellett új padlóburkolatot kap, statikailag megerősítik, és a kávézó épületgépészeti és energetikai korszerűsítése is megvalósul.

Mint Miklós Viktor ismertette, a kilátó előtti parkolót felvonulási területként használja majd a kivitelező, így itt a következő kilenc hónapban szünetel a parkolás. Azok, akik a felújítás ideje alatt autóval érkeznek a Horváth-tetőhöz, a Mendikás dűlőn tudnak majd parkolni. A munkaterületet úgy keríti le a kivitelező, hogy a kilátó melletti lépcsősoron gyalogosan meg lehet majd közelíteni a Horváth-tetőt. De a Győri Nagy Lajos lépcsősor, a Toronyalja utca, illetve a kilátó körüli sétány kivitelezése sem akadályozza majd a gyalogosakat abban, hogy a Szent István tértől fel tudjanak sétálni az Avas-tetőre.

Kötélpálya kötheti össze a belvárost a kilátóval 
 
A tervek szerint az idén hatvanéves kilátó megújulásával az Avas-tető revitalizációja nem áll meg. Mint Miskolc alpolgármestere ismertette, a következő időszak forrásaiból tovább fejlesztenék az Avast. 
 
- Az egyik leglátványosabbnak ígérkező beruházásunk a kötélpálya fejlesztése lesz. A város főteréről fel kívánjuk hozni egy kötélpályán keresztül a miskolciakat az Avasra. Ezzel is egyre inkább összekötni az Avasi kilátót, a város egyik legfontosabb szimbólumát a belvárossal – jelentette ki Szopkó Tibor. 
 
A tervek szerint a libegőt a Városház tér és az Avas-tető között alakítanák ki és összekötnék az Avasi kilátó autóbusz végállomással is. A 12 fős kapszulák kerékpár- és babakocsi szállításra is alkalmasak lennének. A 4-5 milliárd forintos beruházás uniós forrásból valósulhat meg néhány éven belül. A projekt elindításához azonban előbb még szükség van az Építési és Közlekedési Múzeum jóváhagyása.  
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!