Ugrás a tartalomra

Napokon belül megkezdődik az Avasi kilátó felújítása

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. március 01. szerda 17:02
A kivitelezési szerződés aláírását követően a városnak tíz napon belül át kell adnia a munkaterületet a közbeszerzésen nyertes cégnek, a munkálatok tehát várhatóan március 10-e környékén kezdődnek meg nemcsak a kilátóban, hanem a projekthez tartozó további helyszíneken: a komplexum alatti sétányon, a Győri Nagy Lajos lépcsősoron, és a Toronyalja utcán is. 
Szeivolt István, az Épkar Zrt. vezérigazgatója és Veres Pál, Miskolc polgármestere írták alá az Avasi kilátó kivitelezési szerződését. Fotó: Juhász Ákos

Néhány napon belül megkezdődik az Avasi kilátó és környezetének felújítása, az erről szóló kivitelezési szerződést szerdán kora délután írta alá Veres Pál, Miskolc polgármestere és Szeivolt István, a közbeszerzési eljáráson nyertes ajánlatot tevő Épkar Zrt. vezérigazgatója.

A munkálatok mintegy nyolcszáz millió forint uniós forrásból valósulnak meg, a beruházás részeként nemcsak az Avasi kilátót újítják fel, de sétányt alakítanak ki az alatta lévő területen, megújul a Győri Nagy Lajos lépcsősor, és a Toronyalja utca is – sorolta a részleteket a minap.hu-nak Miklós Viktor, a polgármesteri hivatal pályázati főosztályának vezetője. 
- A kilátó felújítása bruttó 444 millió forint, 161 millióba kerülnek a további rekonstrukciók, ezekre jön még rá többek között a tervezés és a műszaki ellenőrzés ára - mondta el a főosztályvezető. 

Teljes felújítás

Az Avasi kilátó sziluettje, karaktere alapvetően nem változik, de jóval korszerűbb lesz, a terveket egyébként Viszlai József, Ybl Miklós-díjas építész készítette el (a kilátóról és a tervekről vele még 2020-ban beszélgettünk). 

A munkálatok során az épületet statikailag megerősítik, cserélik a teljes épületgépészetet, a padlóburkolatot, további antennákat távolítanak el az épületről (azért továbbiakat, mert jó néhányat már 2021-ben eltávolítottak, erről itt írtunk), és a lépcsőket is megerősítik, javítják a falakat, mossák a szennyezett felületeket. „Ezen túl a kávézó mind infrastrukturálisan, mind energetikailag megújul, továbbá a korábbinál is egyedibbé teszik majd az épületet a presszó padlótól tetőig érő ablakai, valamint az egyedi fénymegvilágítás. A földszinti szabadtéri teraszt pedig alkalmassá teszik szabadtéri előadóestek, zenei rendezvények, koncertek, fogadások megtartására” – mondta el Miklós Viktor.

Ráfér a felújítás Miskolc egyik legfontosabb jelképére. Fotó: MiNap-arhív/Juhász Ákos


Cserélik továbbá az épület környékén a díszburkolatot, az utcabútorokat, a kandelábereket is. A beruházásra – akárcsak a kilátó alatti sétányra kialakítására, továbbá a Győri Nagy Lajos lépcsősor, és a Toronyalja utca felújítására – nyolc hónap áll rendelkezésre, tehát várhatóan novemberben készülhet el a munkákkal a kivitelező. 

Fontos mérföldkő

Veres Pál, Miskolc polgármestere úgy fogalmazott, az Avas kilátó felújítása az avasi csapadékvíz-elvezetés kialakítása, a sétányok egy részének felújítása és a Horváth-tető átépítése után egy újabb mérföldkőnek számít a történelmi Avas felújítását tekintve. 

Fotó: Juhász Ákos


- Az idén hatvanéves Avasi kilátó Miskolc egyik legfontosabb jelképe, sziluettje régen, és ma is megjelenik városi cégek logóiban, a város büszke erre a komplexumra. Éppen ezért fontos, hogy így hat évtized után meg tudjuk újítani, hiszen az elmúlt években a megjelenése már hagyott némi kívánni valót maga után. Bízom benne, hogy a felújítást követően egy a XXI. század kívánalmainak megfelelő kilátót vehet birtokba Miskolc, melyet a helyiek éppen úgy fognak szeretni, mint a városba látogató turisták – tette hozzá a város első embere. 

A kilátó látványterve

Egy kis kilátótörténelem

Az első kilátó az Avas-tetőn 1906-ban épült ideiglenes jelleggel, mindössze két hét alatt, II. Rákóczi Ferenc tiszteletére. 1907-ben le is bontották. Állandó torony csak szűk harminc évvel később épült itt, de ezt 1943-ban (más adatok szerint 1942-ben) tűz rongálta meg. 1956 decemberében aztán csaknem teljesen összedőlt: a legenda szerint egy szovjet tank lőtte szét az 1956-os forradalom leverésekor. A ma álló tornyot Hofer Miklós és Vörös György tervezte, már nem fából, hanem betonból épült, 1963. augusztus 20-án avatták fel. A kilátóba annak idején egy presszót is terveztek, de ez a kilencvenes és a kétezres években is huzamosabb időn át zárva volt, néhány éve azonban ismét kinyitott. Miklós Viktor lapunk érdeklődésére azt is elmondta: a felújítást követően pályázatot írnak majd ki az üzemeltetésre, és a legjobb ajánlatot beadó pályázó üzemeltetheti majd azt. 

Bár, mint említettük a tévétornyot 1963. augusztus 20-án avatták fel, de fél évvel az ünnepséget megelőzően, a már szerkezetkész építményen január 15-én este felkapcsolták a reflektorokat. Erre emlékezett a város közössége idén január 15-én a kilátó alsó teraszán. Az Észak-Keleti Átjáró Egyesület rendezvényén szó esett a kilátó közelgő felújítása mellett annak történetéről is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!