Ugrás a tartalomra

Akkubontó: Az Andrada Group kérelmének elutasítását kérik a hatóságoktól a zöldek

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. szeptember 14. csütörtök 17:24
A területileg érintett környezetvédelmi egyesületek dilettánsnak nevezték az Alsózsolcára tervezett akkubontóval kapcsolatos dokumentációkat, és online petíciót indítottak amit bárki aláírhat, aki nem ért egyet a beruházással.

Nemet mondanak az akkumulátor-feldolgozóra. Fotó: Horváth Csongor

Az ANDRADA Group Kft. alsózsolcára tervezett akkumulátor-feldolgozójával kapcsolatos kérelmének elutasítását kéri a környezetvédelmi hatóságtól az Alsózsolcáért Környezetvédelmi Egyesület, a Zöld Kapcsolat Egyesület és a Zöld Arnótért Egyesület – jelentették be a környezetvédelmi szervezet képviselői csütörtökön, Miskolcon. Mint fogalmaztak, teszik mindezt azért, mert rendkívül aggályosnak tartják azt a cég képviselői által nagy vonalakban bemutatott, a szervezetek szerint referenciák és garanciák nélküli technológia működését egy sérülékeny vízbázison.

A sajtótájékoztatón elsőként az eseménynek otthont adó Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke, F. Nagy Zsuzsanna szólt, aki úgy fogalmazott, kénytelenek voltak megszólalni a témában, mivel a tervezett akkubontó ügyét övező hatalmas médiazajt „egyre többen próbálják meg saját önös érdekeiket nézve felhasználni.”

- A mi célunk az, hogy ezzel, a régió jövőjét nagyban érintő témával kapcsolatban elsősorban a szakemberek és a helyi érintettek szóljanak, az ő álláspontjukat olvashassák, hallhassák a sajtó beszámolóiban – hangsúlyozta.

Ezt követően Gyenes Gáborné, a Zöld Arnótért Egyesület elnöke a beruházást tervező Andrada Group KFt-vel kapcsolatos aggályait sorolta. Elsőként arra hívta fel a figyelmet, hogy az idén januárban hárommillió forinttal bejegyzett és 4,7 milliárdos támogatást kapott cégnek nincs hazai telephelye, nem mutatott fel semmilyen hazai vagy határon túl, már működő, megbízható technológiát a kérelmet célzó beruházást illetően.

Gyenes Gáborné. Fotó: Horváth Csongor

Már a cég háttere is aggályos

- A társaság tagjai magánszemélyek, nincs szó külföldi cég hazai leányvállalatáról, vagy bármilyen külföldi ebben az iparágban és tevékenységben dolgozó referencia üzemről. A dokumentáció alapján nem állapítható meg, hogy rendelkezik-e cég megfelelő kompetenciákkal, hogy veszélyes akkumulátor feldolgozással foglalkozzon. Egy meglévő logisztikai üzemcsarnokban kívánják a tevékenységet folytatni, melynek egy részében jelenleg a Magyar Posta depója található. Ezt az építményt 2018-ban nem veszélyes hulladékhasznosító tevékenységre tervezték, megkérdőjelezhető ilyen jellegű kockázatos tevékenység esetében a műszaki alkalmassága – hangsúlyozta.

Továbbá – folytatta a Zöld Arnótért Egyesület elnöke – nincs ismertetve semmilyen műszaki üzemeltetési folyamat, amit számon lehetne kérni. „Aggályos, hogy az előzetes vizsgálati dokumentációban nem mutatták be, hogy hogyan kívánnak védekezni egy esetleges tűz, talajvíz vagy levegő szennyezés elkerülésé érdekében. Nem derül, hogy akarnak-e folyamatos, ellenőrizhető monitoring rendszert kiépíteni és figyelő kutakat létrehozni. A tanulmányban nem lettek bemutatva az előbb ismertetett megelőző intézkedések, nem találtunk garanciákat a biztonságos működésre” – tette hozzá.

- Az alsózsolcaiak alig egy hónapja hallottak először az akkumulátorbontó tervéről. Ezt követően várták, hogy a felmerülő kérdéseikre, aggályaikra a fórumokon megnyugtató válaszokat kapnak. Nem így történt – így idézte fel a témában a közelmúltban megtartott fórumot Urbán Erika, a frissen alakult helyi környezetvédelmi egyesület képviselője.

- Amikor a közösség megkérdezte a cégtulajdonost, hogy tudják-e garantálni, hogy a szétszerelés zárt technológiában fog történni, és nem veszélyezteti majd családjaik életminőségét, azt a választ kaptuk, hogy az életben semmire sincs garancia - emlékeztetett.

Urbán Erika. Fotó: Horváth Csongor

Alsózsolca összefogott

Urbán Erika szerint aggályos, hogy az Alsózsolcára tervezett akkubontó létesítmény kilencven méterre van az Alsózsolcai Kavicsbánya tótól, kilencszáz méterre a legközelebbi lakóépülettől és mindössze egy kilométerre a helyi általános Iskolától.

- Magyarországon eddig két akkumulátorbontó gyár üzemelt, Bátonyterenyét a folyamatos kihágások és balesetek miatt nemrég határozatlan időre bezárták. Az emberek tehát joggal féltik otthonaikat, az egészségüket, a megélhetést jelentő földjeiket. Sajnos a miskolci kistérség egyébként is élen jár az országos átlaghoz képest a daganatos, és korai halálozást jelentő betegségek terén. Mindezek miatt alakult meg szervezetünk, hiszen az ötezres lélekszámú település egységesen áll ki a gyár ellen. Megnyugtató, hogy a közös cél érdekében az önkormányzat is támogatja munkánkat – mondta el az Alsózsolcáért Környezetvédelmi Egyesület képviselője.

A vízbázis védelmének fontosságára térve vette vissza a szót F. Nagy Zsuzsanna, aki aláhúzta: veszélyes hulladékkezelő létesítmény működése sérülékeny vízbázison egyértelműen tilos, melyet a hazai szabályozás és az Európai Víz Keret irányelv is előír.

F. Nagy Zsuzsanna. Fotó: Horváth Csongor

Szakmaiatlan és értelmezhetetlen

- Szigorúan figyelembe kell venni az elővigyázatosság elvét, hogy a tervezett beruházásnak jelentős hatása lehet-e a víztest állapotára, vagy sem. Egyébként is kötelező Stratégiai Környezeti Vizsgálatot készíteni minden olyan tervre/programra, amely jelentős káros hatással lehet a vízgyűjtő-gazdálkodás egyes szabályairól szóló kormányrendelet alapján kijelölt víztestekre vagy VKI védett területekre – mondta.

A Zöld Kapcsolat Egyesület első embere hangsúlyozta, a gyárral kapcsolatos dokumentáció számos ponton hiányos, egyike ezeknek a tevékenység vízkezelése. „Közegészségügyi szempontból a dokumentáció alapján nem látjuk biztosítottnak a felszín alatti vizek, a kitermelés előtt álló víz minőségének védelméről, az egyes védőidomokban, védőterületeken végezhető tevékenységekről a felszín alatti vizek védelmét szolgáló rendeteknek való megfelelést” – mondta el

Ezen túlmenően a kérelemhez benyújtott dokumentációban súlyos hiányosságok állapíthatóak meg. Nagyon sok ellentmondást tartalmaz, az egészségre és környezetre gyakorolt hatások elkerülését szolgáló garanciák hiányoznak. A dokumentáció jelen állapotában nem alkalmas arra, hogy a tervezett beruházás környezeti hatásai megismerhetőek legyenek – zárta F. Nagy Zsuzsanna, aki aláhúzta, a dokumentációt egyébként környezetvédelemben jártas szakemberek egyenesen szakmaiatlannak és értelmezhetetlennek nevezték.

Végül kijelentették, az egyesületek álláspontja szerint a tervezett tevékenység engedélyezése kizáró ok miatt elutasítandó: sérülékeny vízbázison tilos- veszélyes hulladékkezelő tevékenység. Ennek értelmében felelősségteljes eljárást kérnek és az Andrada Group kérelmének elutasítását.

 Az akkumulátorbontó üzem, létesítése ellen az Alsózsolcáért Környezetvédelmi Egyesület a már helyben összegyűjtött aláírások mellett, csütörtökön egy online petíciót is elindítottak, hogy a településük és a térség biztonságát kockáztató beruházás ügyében kérjék az ország más területén élő szimpatizánsok támogatását is. Az online petíció itt írható alá

Megszólalt az Andrada
Közleményben reagált a három környezetvédő egyesület sajtótájékoztatójára csütörtökön délután az Andrada Group. Mint írták, a beruházási terv jelenleg a környezetvédelmi hatóságok részletes és alapos előzetes vizsgálati eljárásán megy keresztül, melynek része a technológia, a gyártási folyamatok és a berendezések vizsgálata, célja pedig azt eldönteni, hogy a tevékenység olyan környezeti igénybevételt jelent-e, amely indokolja a részletes környezeti hatásvizsgálati eljárás, illetve egységes környezethasználati engedély iránti eljárás lefolytatását. 
- Az eljárást teljes mértékben támogatjuk, annak lezárultáig nem nyilatkozhatunk. A hatóságok döntését azonnal nyilvánosságra fogjuk hozni, és minden körülmények között tiszteletben fogjuk tartani - zárul a közlemény.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!