Ugrás a tartalomra

Az anyatejes táplálás világnapját tartották

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2019. augusztus 02. péntek 15:32
Legalább hat hónapos koráig minden gyermeket anyatejjel kellene táplálni. Az egészséges fejlődés mellett ráadásul az anya és gyermeke közti kötődést is erősíti. A szoptatás világnapján erre hívták fel a figyelmet a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórházban.
Fotó: Juhász Ákos

Az anyatej univerzális étel és ital, ami a baba fejlődéséhez elengedhetetlen. A szakemberek szerint minimum féléves korig, de hozzátáplálás mellett akár hároméves korig is szoptathat az édesanya, ha a babának is jól esik.

Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére 1992-től augusztus elseje az anyatejes táplálás világnapja. A B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház első alkalommal csatlakozott a figyelemfelhívó akcióhoz. Afonyiné Kaló Tünde, a GYEK Koraszülött és Újszülöttpathológiai Osztályának vezető ápolója és laktációs szaktanácsadója elmondta, szerinte az lenne a jó, ha az anyatejes táplálás divatba jönne. – Jó lenne, ha nem lenne kérdés az édesanyák számára az, hogy a gyereket szoptatni kell, és saját maguknak kell ezt biztosítani a gyerek számára, hiszen ez a legeslegfontosabb a baba fejlődéséhez, mind érzelmileg, mind pedig testileg.

Az anyatejet ugyanis egyetlen tápszer sem képes tökéletesen pótolni, és szakemberek szerint gyakran az egészséges felnőttkor alapját is jelenti.

Olvasnivaló

Programok

-
Miskolc