Ugrás a tartalomra

Az aradi vértanúkra emlékeztek

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. október 06. kedd 15:18
Október 6-án tartották meg az aradi vértanúk emléknapját, hiszen ezen a napon végezték ki azt a tizenhárom magyar honvédtisztet, akik szerepet játszottak az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban. Hagyomány szerint a Batthyány-emléktáblánál koszorúztak.
Képgaléria! Fotó: Végh Csaba

Miskolc Megyei Jogú Város önkormányzata megemlékezést tartott az aradi vértanúk és Batthyány Lajos tiszteletére. Az első felelős magyar miniszterelnököt ugyanis 1849-ben ugyanezen a napon végezték ki Pesten. Az ünnepi eseményen részt vett Greutter István, Knézich Károly honvéd tábornok ükunokája. – Az aradi vértanúk történetével csak a kilencvenes évektől kezdtek foglalkozni. Kötelességünk ápolni emléküket – mondta a leszármazott, majd ismertette a 18. században kivégzett ősének családfáját. – Százötvenegy az élő leszármazottak száma, közöttük nyolcvankettő óunokával. A családfakutatás után rokoni találkozókat rendeztünk 2010-től, amit minden évben megtartunk körülbelül nyolcvan résztvevővel.

A 171. évforduló alkalmából Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviseletében koszorúzott Veres Pál polgármester, mellette a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat, a Velünk a Város frakció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Momentum Mozgalom Miskolc, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség, a Fidesz-KDNP frakció, a Magyar Munkáspárt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete, a Magyar Történelmi Nemzetőrség, a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezete, a Vitézi Rend Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Törzskapitánysága, a Civil Összefogás Fórum Miskolci Klubja, a Miskolci Bölcsész Egyesület, a Miskolci Polgárőr Egyesület képviselője, valamint Greutter István helyezte el az emlékezés virágait.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!