Ugrás a tartalomra

Az eddig kimaradt tereket is figyelik

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. október 10. kedd 09:34
Új térfigyelő kamerák telepítéséről gondoskodhat rövidesen a város – immár önerőből.
Hamarosan új kamerák képeit is figyelhetik majd a rendészek a MIÖR műveleti központjában. Fotó: Juhász Ákos

Mint arról a szeptember utolsó hetében tartott városi közgyűlésen döntött a települést irányító testület: folytatják a közterületek megfigyelésére szolgáló technikai rendszer kiépítését és fejlesztését Miskolcon. S hogy ez miért is nem annyira magától értetődő, azt a hét közepén a városüzemeltetésért felelős alpolgármester fejtette ki a Miskolc Televíziónak. Badány Lajos emlékeztetett: a fejlesztést nemsokára annak ellenére valósíthatják meg, hogy a kormány évekkel ezelőtt visszavonta a Modern Városok Program keretében nyújtott ezirányú támogatását.

Vagyis voltaképp a több mint hétszáz helyszínt érintő térfigyelőkamera-fejlesztést a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzettel indokolva a kormány 2020-ban Miskolcon lényegileg leállíttatta, miután a tervezett beruházáshoz rendelt 1,7 milliárd forintos forrást teljes egészében elvonta a településtől.

A projektet márpedig három ütemben tervezték volna megvalósítani – sőt, az elsőn már épp túl is voltak, amikor jött a központi kabinet intézkedése. Mindez a már addig meglévő hálózat korszerűsítését foglalta volna magába, melyet az új egységek telepítése követhetett volna. A munkálatok rengeteg helyen úgy maradtak félbe, hogy az adatátviteli kábelek már ki voltak húzva, és már csak az eszközt kellett volna telepíteni.

Mire aztán 2023 második felében az önkormányzatnál úgy döntöttek, nehéz anyagi helyzetük ellenére is lépni fognak az ügyben – fejtette ki Badány Lajos megkeresésünkre, hangsúlyozva: mivel a miskolci városvezetés kiemelt jelentőséget tulajdonít a bűncselekmények és szabálysértések elkövetésének minimalizálására, önerőből viszi tovább a projektet.
Éppen ezért hét darab új kamerarendszert építettek már ki, az év végéig pedig további tizennyolcat terveznek még kihelyezni a városban. A legtöbb a történelmi Avas területére kerülne, de például a Bruckner Győző, a Nyíri Dániel és a Dorottya utcába is felszerelnének eszközöket a közbiztonság javítása érdekében – ismertette az alpolgármester, majd hozzátette: a beérkező képviselői igények és a rendvédelmi szervek javaslatai alapján jártak el a tervezéskor.

Az alpolgármester szerint az országos szinten is egyedülálló kamerarendszer bővítése segíthet abban, hogy a rendőrség nyomozati munkáját az eddiginél is nagyobb mértékben segítsék. Mint elmondta, csak ebben az esztendőben több mint háromszáz esetben fordultak hozzájuk információért a szervek.

- Nem lehet cél a lakosság teljes körű megfigyelése, hiszen egy egészséges társadalomban az önkéntes jogkövető magatartás kell hogy jellemezze a lakosságot – szögezte le Badány Lajos, rámutatva arra, hogy a térfigyelő rendszer mellett a bűnelkövetések megakadályozásában legalább ennyire hathatós visszatartó erővel bírna a megfelelő szankcionálás is, ebben azonban – vélekedett az alpolgármester – mind a jogalkotásnak, mind a jogalkalmazásnak súlyosak a mulasztásai.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!