Ugrás a tartalomra

Az egyik Vár utcai gesztenyefa is kidőlt a viharban

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. augusztus 23. kedd 10:08
A hétfő esti zivatar meghozta a régóta várt esőt, azonban olyan erős széllel érkezett meg, hogy több kárt okozott a városban. Ezek egyike, hogy a Vár utcai gesztenyefasor legrosszabb állapotban lévő példánya kidőlt. Szerencsére személyi sérülés nem történt és a helyzethez képest az anyagi kár is elenyésző.

Czifrusz Natália városi főkertész érdeklődésünkre elmondta, hogy a Vár utca Szinva felőli kezdeténél az első fa volt érintett a balesetben. Hozzátette, hogy a közelmúltban lebonyolított egyedi állapotfelmérések során kiderült, ez a példány volt a legrosszabb állapotban.

Fotók: Vágvölgyiné Jutka//Miskolc és Én Facebook-csoport

Nem is bírt az előző esti zivatar fát próbáló erejével és megadta magát: kidőlt, illetve a mellette álló fa egyik ágát is megával vitte. A szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem ingatlanra, hanem az utca felé dőlt, így személyi sérülés, jelentős kár nem keletkezett. Az elsődleges helyszíni információk szerint egy csatorna bánta a történéseket.

A főkertész azt is elmondta, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai intézkedtek a helyszínen, feldarabolták a letört darabokat, hogy azokat később elszállíthassák.

A több mint 100 éves Vár utcai vadgesztenyefák megmentésén a közelmúltban kezdett el dolgozni a város. Ennek a folyamatnak a részeként szakember készített minden egyes példányról egyedi állapotfelmérést, hozzá pedig intézkedési tervet, az eredményeket pedig fórumon ismertették a lakossággal.

Sajnos már akkor látszott, hogy van olyan rossz állapotban lévő fa, amelyet nem lehet megmenteni, azonban jó pár egyeden még lehet segíteni. Ezen dolgozik most a városvezetés.

FRISSÍTÉS: A történtek után Varga Andrea alpolgármester Facebook-oldalán bejelentette, hogy kezdeményezi egy városvédelmi faalap létrehozását.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!