Az élelmiszerpazarlás ellen buzdít a MiReHu
Az idei kampány központi témája az élelmiszerpazarlás, ezzel kapcsolatban a MiReHu felkészítő kampánya már néhány hete tart, folyamatos edukációs tartalmakkal segítik az embereket online felületeiken.
Az online kampány során a Társaság a NÉBIH "Maradék Nélkül" programjának hasznos információit, kisvideókat, saját ismeretterjesztő posztokat és szórakoztató mémeket osztott meg, hogy minél szélesebb közönséget szólítson meg, illetve elindította a vendéglátósok irányába a „Felét a feléért” kampányt.
A MiReHu eseményekhez kötődő akciói hétfőtől veszik kezdetüket, különféle figyelemfelkeltő, interaktív programmal, eseménnyel igyekszik felhívni a figyelmet az élelmiszerpazarlás csökkentésének és az ezt érintő személyes felelősség fontosságára - szögezi le pénteken kiadott közleményében a cég.
Eseményeik:
• November 18–22. – Edukációs Roadshow az élelmiszerpazarlás ellen. Edukációs roadshow-val várják az érdeklődőket Miskolc különböző pontjain, ahol meghökkentő, mégis tudományos installációkkal hívják fel a figyelmet az élelmiszerpazarlás problémájára. A helyszínek és időpontok:
o November 18. hétfő:
7:30-8:30, Széchenyi szobor
13:00-14:00, Mancs szobor
o November 19. kedd
7:00-8:00, Színház
13:30-14:30, Centrum
o November 20. szerda
8:00-9:00, Búza téri piac
13:00-14:00, Szinvapark
o November 21. csütörtök
7:00-8:00, Avas Városközpont
13:00-14:00, Tapolcai elágazás
o November 22. péntek
7:00-8:00, Hősök tere
18:00-21:30, Miskolci Városi Jégcsarnok
• November 18., hétfő 12:00 – Morzsaparti a MiReHu-nál. Hétfő délben Morzsapartit tartanak a MiReHu munkatársai, amihez mindenkit arra ösztönöznek, hogy a hétvégi menüből megmaradt ételeiket hozzák magukkal és fogyasszák azt, vagy cseréljenek a kollégáikkal. A közösségi élményhez így kapcsolódik az edukáció és az élelmiszermentés. A program megszervezésével másokat is arra szeretnének motiválni, hogy a saját közegükben szervezzenek morzsapartit, tegyék a közösségi élményt élelmiszermentővé is. Egy maradékmentő partin mindenki összedobhatja, ami a hűtőben vagy spájzban lejárathoz közel várja a felhasználást, így együtt lehet megélni a mentés és közös főzés élményét.
• November 19., kedd 13:30-14:30 – A biohulladék útja. Kedden délután a Centrumnál látványos bemutatóval várják az érdeklődőket, hogy megismertessék a biohulladék gyűjtésének és kezelésének folyamatát. Akár már gyűjt biohulladékot, akár csak most ismerkedne a rendszerrel, a helyszínen bemutatják, mi történik a konyhai hulladékkal, és miért fontos a megfelelő gyűjtés.
• November 20., szerda 7:00–8:00 – Ronda, de finom kampány. A Búza téri piacon szerdán egy érzékenyítő kampány részeként mutatják be a látogatóknak, hogy a szabálytalan formájú zöldségek és gyümölcsök is ugyanolyan finomak, mint a tökéletesek. A cél az, hogy a vásárlók bátran és tudatosan válasszák a formátlan, ám ízletes terményeket is, ezzel csökkentve a pazarlást. A standhoz ellátogatók ajándék vetőmagot kapnak, hogy megtapasztalhassák a saját maguk által termesztett növények értékét, és ezáltal új megközelítéssel tekintsenek a vásárolt zöldségekre is.
• November 21., csütörtök – Education in location. A MiReHu Nonprofit Kft. első hulladékgazdálkodóként csatlakozott a NÉBIH élelmiszerpazarlás elleni programjához. A program során a NÉBIH szakemberei felkészítik a résztvevőket, hogy nagyköveti szerepükben hiteles szakmai anyagok alapján tartsanak foglalkozásokat az élelmiszerpazarlás csökkentésének fontosságáról.
• November 22., péntek 18:30–21:30 – Vidd a jégre, avagy fagyaszd, ami fagyasztható - Jótékonysági korcsolyázást szerveznek, amelyre mindenkit szeretettel várnak a jégpályán. A belépéshez egy csokoládé vagy tartós élelmiszer felajánlása szükséges, amelyet a szervezők rászorulóknak juttatnak el. A program így nemcsak szórakozást nyújt, hanem lehetőséget is, hogy másokon segítsenek. A jégpálya szimbolikus helyszín, hiszen a fagyasztás, mint az élelmiszerpazarlás csökkentésének hatékony eszköze, itt nemcsak élményként, hanem oktató célzatú felhívásként is megjelenik.
o BELÉPŐ: 1 db csokoládé vagy 1 db tartós élelmiszer fejenként