Ugrás a tartalomra

Az előző vezetés miatt milliárdokat bukott Miskolc

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. július 24. vasárnap 20:30
Miskolc városa teljesítette a korábban felvett svájci frank alapú kötvények visszafizetési kötelezettségét. A határidő augusztus elseje volt ugyan, de a város óvadéki számlájára már tíz nappal korábban fel kellett tölteni a teljes pénzösszeget, azaz 9,1 milliárd forintot.

Miskolc csődbe megy – ezt vizionálták a miskolci fideszes képviselők, amikor az önkormányzat hitelfelvételhez szükséges kérelemmel fordult a kormányhoz. Négymilliárd forintot szeretett volna felvenni a város, hogy mai árfolyamon vissza tudja fizetni azt a svájci frank alapú kötvényt, amelyet 17 évvel ezelőtt bocsátottak ki, és amely az előző, fideszes városvezetés rossz döntései miatt nem lett visszafizetve.

De mi is történt? 2005-ben indította el a miskolci önkormányzat kötvénykibocsátási programját. Akkor egy 12,5 millió svájci frank értékű kötvényt (akkori árfolyamon 1 milliárd 960 ezer forintot) bocsátott ki többek között a belvárosi rehabilitációs programra, ingatlanfejlesztésre, épületkorszerűsítésre, illetve a Mechatronikai Ipari Park előkészítésére. 2006-ban történt egy újabb kötvénykibocsátás, akkor 10 millió svájci frank (1 milliárd 700 millió forint) értékben. A kötvények eredeti visszavásárlási határideje 2013 augusztusa volt, és akkor 5,6 milliárd forintot kellett volna megfizetnie a városnak. Az előző városvezetés viszont módosította a határidőt előbb 2018-ra, majd 2022 augusztusára. Most a szükséges összeg ennek már közel a duplája. A helyzet azért is teljesen érthetetlen, mert 2014-ben az állam átvállalta az önkormányzatok adósságát. Az előző városvezetés ezt is beletehette volna a konszolidációs csomagba, de nem tette. Így Miskolc ezen több milliárd forintot veszített, köszönhetően a forint 2010 óta tartó folyamatos gyengülésének.

Mint Veres Pál polgármester korábban lapunknak elmondta, emiatt a 2014-es rossz döntés miatt annyi pénz ment ki a város kasszájából, amennyiből rendbe tehető lett volna a teljes helyi tömegközlekedés buszostól, villamosostól, menetrendestől. Hárompercenként járhatna a villamos, rendbe tudnánk tenni Szirma és Martinkertváros csapadékvíz-elvezetését, a város kátyúit. „Ha 2012- ben meglépte volna ezt az önkormányzat, akkor ma 9 milliárd forinttal több pénze lenne Miskolcnak” – tette hozzá.

A város tehát benyújtotta a kormányhoz a négymilliárd forintos hitelfelvételhez szükséges engedélykérelmet, de válasz eddig nem érkezett. Augusztus elseje azonban közeledett.

„Természetesen volt B-tervünk arra az esetre, ha nem kapnánk meg a hitelt – fogalmazott a polgármester. - Ez lépett most életbe, és a Miskolc Holding Zrt. felelős, szigorú, takarékos gazdálkodásának köszönhetően ezt a terhet le tudtuk tenni. Dukai Zoltán vezérigazgató arról tájékoztatott, hogy a Holding teljesítette a 9,1 milliárd forintos befizetést. A Várost építünk kötvényekből eredő fizetési kötelezettség több mint egy évtizede terhelte a várost, ezt most megoldottuk. Annak ellenére, hogy a helyi ellenzék segítség, a kormánynál való lobbizás helyett minden erejével azon volt, hogy megakadályozza a hitelfelvételt és a visszafizetést. Mindenki tudja, milyen nehéz helyzetben van az önkormányzat, milyen lyukak vannak a város költségvetésén. Ennek ellenére sikerült egy több mint egy évtizedes terhet letennünk. Szeretném megköszönni a miskolciaknak a türelmét, hiszen tudom, mindannyian tudjuk, hogy a város rossz pénzügyi helyzete miatt szolgáltatásokban, például a tömegközlekedés területén is, kevesebbet tudnak nyújtani a városi cégek. De azon dolgozunk, hogy ezen változtassunk. Hiszem, hogy azzal a felelős gazdálkodással, amit folytatunk, idővel a szolgáltatások színvonalát is javítani tudjuk majd.”

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!