Ugrás a tartalomra

Az építészet szakralitásáról beszélt Rostás László a CÖF Klubban

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. június 30. vasárnap 09:10
Ybl-díjas építész, akinek jelentős szerepe van Miskolc építészetében – így mutatta be Máger Ágnes festőművész a Sorskérdések programsorozat következő előadóját. Az előadás a Tudomány és Technika Házában volt csütörtökön.

A CÖF Klubnak két vendége is volt az évad záró alkalmán: Gergely Péter Pál karnagy volt az első, akit bemutattak, és Rostás László, aki előadást tartott az építészet szakralitásáról.

Fotó: Beregi László

A háromszoros Római Palesztrina-díjas karnagy, Eger és Miskolc Pro Urbe díjasa két énekkarával érkezett a klubba: a Cardinal Mindszenty Kórussal és a Szent Ferenc Kórussal.

A szép zenei dallamok után Rostás László, a város korábbi főépítésze állt a pódiumra, ahol vetített képes előadását megtartotta. Beszélt az úzvölgyi emlékhelyről, ami csaknem kétezer éve szent helye Erdélynek, a csíksomlyói kegytemplomról, a tiszavasvári turulszoborról és egy hercegkúti kis kápolnáról is a miskolci építmények mellett.

A helyiek közül említette a Gyár utcai ravatalozót és a Felsővárosi református templomot, ami még mindig nem készült el. – Lassan harminc éve épül, de ez nem baj, hiszen így az utánunk következők is hozzá tudnak tenni. Ettől lesz élő egy ház. Nem véletlenül helyezkednek el úgy a helyiségek, ahogyan. Az udvaron például négy pihenőhelyet terveztem kialakítani a négy alapelem szimbolikájára. Északi irányból van a bejárata, ez nagyon fontos lesz az elkövetkező kétezer évben. A szentírás üzenetei nagyon pontosan lemérhetőek a templomban. Mindennek megvan a maga helye és üzenete. Szimbolikája teljesen tiszta és érthető, egyetemleges. Ezt abból is tudom, hogy amikor holland barátaim jártak itt, nem kellett magyarázni semmit, értették – mondta az építész, aki elárulta, rovásírással vannak üzenetek felírva, valamint fontos az is, hogy honnan jön be a fény és pontosan hova esik.

– A teljes templom a fény játékával van felvértezve. Hasonló motívumok találhatóak meg a népművészetben is – jelentette ki Rostás László.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!