Ugrás a tartalomra

Az Európai Egyetemi Játékokkal fejlődik Miskolc

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. november 17. szerda 15:52
Hatalmas sportdiplomáciai siker Miskolc számára, hogy az egyetem és a város lesz a kontinens legnagyobb diáksport eseményének egyik házigazdája. A felkészülés eleme számos beruházás, amelyek hosszútávon vonzóbbá teszik a megyeszékhelyet. Emellett több ezer vendég látogat el a városba, akik hazaviszik magukkal Miskolc jó hírét. A szervezők szeretnék „az eddigi legjobb Egyetemi Játékokat” megrendezni.

Az Európai Egyetemi Játékokat két évente szervezi meg az Európai Egyetemi Sportszövetség, és a 2024-es lesz az első alkalom, hogy Magyarországra jön a rangos verseny. A kontinens legnagyobb diáksport eseményéről van szó, amely világviszonylatban – a résztvevők létszámát tekintve – az Olimpiát követő 3. legnagyobb multisport rendezvény.

A Miskolci Egyetem (ME) és a Debreceni Egyetem közösen lesznek az esemény házigazdái. Előbbi intézmény rektora, Horváth Zita elmondta a társszervezők szerdai sajtótájékoztatóján, hogy a program lehetőség megmutatni az ME és Miskolc erényeit. „Eljön hozzánk 6000 sportoló és kísérőik, akik megismerik a gyönyörű egyetemünket és a városunkat. Azt reméljük, hogy nagyon jó hírünket viszik szét a világban” – fogalmazott.

Horváth Zita; Fotók: Beregi László

A felkészülés részeként több fejlesztés valósul meg az Egyetemvárosban. „Ezek hosszútávon vonzóbbá teszik a Miskolci Egyetemet, míg rövidebb távlatban növelik a 2024-es esemény súlyát és jelentőségét.” – jellemezte a beruházásokat Horváth Zita, majd kifejtette: igyekeznek addigra felújítani az összes egyetemvárosi kollégiumot, felépíteni egy sporthotelt, korszerűsíteni az intézmény menzáját és fejleszteni a sport-infrastrukturális adottságokat.

Veres Pál polgármester egyetértett, hogy nagyszerű lehetőség és egyben felelősség a város számára az Európai Egyetemi Játékok megszervezése. Mint elmondta, Miskolc sportváros, amely számára nagyon fontosak az egyesületei és a sportrendezvények. Utóbbiak közül többet is sikerült idecsábítani a közelmúltban. Ebbe a sorba illeszkedik a 2024-es esemény.

Veres Pál

„Ha mi meg tudjuk mutatni a város szépségeit, jó vendéglátók leszünk, akkor a fiatalok a jövőben visszajöhetnek ide akár tanulni, akár a szabadidejüket eltölteni.” – összegezte a lehetőségeket a polgármester, majd hozzátette: „nem is kell kisebb feladatot magunkra vállalni, mint hogy az eddigi legjobb Európai Egyetemi Játékokat szervezzük meg!”.

Az egyetemi sportélet fontosságát emelete ki Juhász Péter, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség főtitkára: „közös feladatunk, hogy a sporthoz kapcsolódó jó mintákat átadjuk a hallgatóknak, erre pedig kitűnő eszköz egy nemzetközi sportesemény”. A főtitkár hozzátette, hogy szervezetük eddigi rendezvényszervezési tapasztalataival segíti a megvalósítást.

Juhász Péter

Végezetül közölte, hogy az Egyetemváros egyetemi sportfesztivált lát vendégül 2022 májusában 8-10 sportágban versengő 800-1000 hallgató részvételével. „Ezek a tapasztalatok segíteni fognak a szervezésben.” – zárta gondolatait.

Kása Tamás, az Európai Egyetemi Játékok 2024 Operatív Szervező Bizottságának miskolci tagja néhány technikai részletet osztott meg. Két hét alatt 21 sportágban képviselteti magát 40 ország 450 egyetemének mintegy 6000 hallgatója. A lebonyolítást közel 1500 önkéntes segíti majd.

Kása Tamás

Elárulta, hogy az Egyetemváros képzeletbeli falain is átlépnek majd a sportesemények, hiszen a vízilabda-mérkőzéseknek az Ellipsum Élmény- és Strandfürdő ad majd otthont. Emellett többek között a DVTK Sportliget, a Generali Arena és még a belváros is helyszínei lesznek a különböző sportágaknak, így a miskolciakhoz is közelebb kerülnek az események.

További hírek

Olvasnivaló