Ugrás a tartalomra

Az Európai Unió ellenzi a várható török hadműveleteket Észak-Szíriában

mti.hu
Utoljára módosítva
2019. október 07. hétfő 14:45
Az Európai Unió határozottan ellenzi a bejelentett török hadműveleteket Észak-Szíriában, mert a katonai beavatkozás aláásná a helyzet rendezését szolgáló politikai erőfeszítéseket és súlyosbítaná a civilek szenvedését – közölte hétfőn az EU külügyi szolgálatának szóvivője.
Forrás: atv.hu

„A fegyveres konfliktus kiújulása nem csupán a szíriai polgárok szenvedésének fokozódását vonná maga után, illetve azt, hogy sokan ismét a lakóhelyük elhagyására kényszerülnének, de súlyosan ártana a konfliktus megoldását célzó politikai erőfeszítéseknek is” – figyelmeztetett Maja Kocijancic.

Hangsúlyozta, noha az EU elismeri Törökország legitim biztonsági aggályait, a szíriai helyzet rendezése egyedül politikai úton képzelhető el, katonai erővel nem. Emellett pedig támogatásáról biztosította a szíriai állam területi egységét és szuverenitását.

A mintegy kétmillió szíriai menekült hazatelepítésére vonatkozó török tervek kapcsán a szóvivő azt mondta, ez csak a megfelelő körülmények fennállása esetén lesz lehetséges, jelenleg viszont nem ez a helyzet.

Ankara fő célja a kurd fegyveres koalíció kiszorítása a területről, illetve egy ütközőzóna, egy biztonsági övezet megteremtése, ahol elhelyeznék a Törökországban lévő szíriai menekülteket. Korábban a kurdok azt közölték, hogy felveszik a harcot a török erőkkel, amennyiben behatolnak Szíria északkeleti részébe.

A kérdés napirenden lesz az EU-tagállamok külügyminisztereinek jövő hétfői tanácsülésén.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!