Ugrás a tartalomra

Az Év Fasora lehet a Vár utcai

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. augusztus 04. csütörtök 10:56
A város benevezte a Virágos Magyarország nevű megmérettetésbe, azon belül is a tematikus „Év Fasora” kiírásba a Vár utcán található gesztenyefasort. Az országos verseny szakmai bírái szerdán Miskolcon jártak, hogy pontozzák a közel százéves büszkeségünket.

Az Év Fája-verseny után újabb miskolci zöld kincsért szurkolhatunk: a Vár utcai gesztenyefasor méri össze gyönyörűségét az országban található társaival. A Virágos Magyarország verseny egyik tematikus szekciójában, az Év Fasora címért indulnak a közelmúltban szakmailag alaposan megvizsgált fák.

Olyan volumenű megmérettetésről van szó, amelyre idén rekordszámú nevezés érkezett: 349 település 452 pályázatot nyújtott be, a győztesek pedig nemzetközi szinten, az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén képviselik településük valamely környezeti kincsét. A győztesek között egyebek mellett több mint 10 millió forintnyi kertészeti utalványokat osztanak ki, ami jól jöhet a zöld értékek ápolásában.

gesztenye_fasor_220803ml-5.jpg
Czifrusz Natália és a bíráló kontingens; Fotók: Mocsári László

Mivel egy szakmai versenyről van szó, a bírálók is szakértők közül kerülnek ki. Mint a szervezők írják, „több mint 150 önkormányzati kertész- és tájépítészmérnök, város- és falugondnok szakember vesz részt, valamint a turisztikai szempontú értékelésbe a Tourinform irodák munkatársai is bekapcsolódnak”.

Néhányuk szerdán Miskolcon járt, hogy a Vár utcai fasort pontozza. Czifrusz Natália városi főkertész fogadta a kollégákat és mesélt nekik a közel százéves fasorról: történetéről, dendrológiai jellemzőiről, gondozásáról és más jellemzőiről. „Leginkább arról, hogy mitől értékes a város, a közösség számára” – összegzett a főkertész.

gesztenye_fasor_220803ml-8.jpg

Mások mellett Kun András, Debrecen főkertésze is bejárta a fasort, egyben elmondta, hogy jól látszik, mennyi teendő van egy ilyen kincs megőrzésével – utalt a növényvédelemre, a faápolási teendőkre, illetve az olyan komplex tervezésre, mint hogy az utca potenciális felújításánál figyelembe kell venni a fák igényeit, életterét is.

„Azt gondolom, nagyon fontos, hogy minél több embernek megmutassuk Miskolc értékeit” – magyarázta Czifrusz Natália, miért döntött a nevezés mellett az önkormányzat. Arra is kitért, hogy az ország különböző részeiről ideérkező szakemberekkel ilyenkor egyeztetni tudnak: náluk hogyan és miként kezelik a helyi környezeti értékeket, ezek a tapasztalatok pedig helyi szinten hasznosulhatnak.

A szakemberek tavasszal egyenként mérték fel a fák állapotát

Miskolc egyébként nem először nevezett, tavaly a II. János Pál pápa tér el is nyerte a tájépítészek különdíját. Az idei eredményért őszig kell izgulnunk.

További hírek

Olvasnivaló