Ugrás a tartalomra

Év Fája: elindult a szavazás, segítsük győzelemre a miskolci matuzsálemet!

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. július 01. péntek 11:18
Ahogy a szervezők ígérték, július 1-től szavazhatunk az Év Fájára. A döntőbe jutott 12 példány között ott van Miskolc valószínűleg legöregebb példánya, a bulgárföldi feketenyárfa is. Néhány kattintással győzelemhez segíthetjük városunk zöld büszkeségét!

A közel 250 éves miskolci fára ide kattintva tudunk szavazni. Egy kicsit lejjebb görgetve megtaláljuk a 250 éves fekete nyárfa címet, ahol ismerős képeken köszön vissza a matuzsálem. E-mail címünket megadva, illetve az adatkezelési tájékoztató elfogadásával már le is adhatjuk szavazatunkat az „Ez a történet és a fa legyen a nyertes!” feliratú gombra kattintva. A megadott e-mail címre kapunk majd egy levelet, amelyben a linkre kattintva hitelesíthetjük voksunkat.

Nyomon követhetjük az aktuális állást is: a szavazás indulásának napján fél 11-kor 11 szavazattal a 3. helyen állunk.

Fotók: Horváth Csongor

Az Év Fája versenyt úgy hirdeti meg minden évben a szervező Ökotárs Alapítvány, hogy „nem a legnagyobb vagy legöregebb fát kerestük, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál – vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban.”.

Márpedig a bulgárföldi feketenyárfa ilyen, hiszen grandiózus méretei sok miskolcit megigéztek már, évtizedekre visszamenően kapcsolódnak hozzá történetek.

A fát Hollósy András nevezte be a versenybe, és a következő ismertető szöveget küldte be hozzá:

„Ez a miskolci fekete nyárfa tekintélyes termetével és korával egyedi értéket képvisel a városi környezetben. A mellette folyó Erenyő-patak hajdani puhafaligetek hagyatéka. Miskolc legöregebb fája, ami kuriózumnak számít lakótelepi környezetben. Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2003-ban helyi védettségű természeti értékké nyilvánította. A fekete nyárfát a kihalás fenyegeti, ezért felkerült a Környezetvédelmi Világszervezet Vörös Listájára. Lombjai között tucatnyi madárfaj fészkel és kap menedéket. Ami különösen említésre méltó még, hogy a környéken sehol sem található hasonló korú és nagyságú famatuzsálem. Bár majd 20 évvel ezelőtt már részesült egy elismerésben ez a különleges fa, mégis úgy éreztük miskolci lokálpatriótaként, hogy ezzel a nevezéssel szeretnénk felhívni a figyelmet a kihalás szélén lévő fafajtára, egyben természeti örökségként meg szeretnénk óvni a felnövekvő nemzedéknek a következő évtizedekben. Megtiszteltetés lenne, ha már csak nevezésünkkel is elismernék effajta értékmegóvásunkat.”

Korábban Czifrusz Natália városi főkertész elmondta lapunknak, „Örülök, hogy 2008-at követően, a tapolcai Szathmáry Király Pál utcában álló mocsári ciprus után újból miskolci fára szavazhatunk. Nagyon jó, hogy országos hírverést kapnak a város nevezetességei. Arra biztatok és kérek mindenkit, hogy a szavazatával segítse győzelemhez a fekete nyárfát!”.

Czifrusz Natália

A bulgárföldi feketenyárfa 11 másik különlegességgel kel versenyre, melyek a következőek:

- 250 éves fekete nyárfa - Miskolc

- A Hétágfa Tanösvény galagonyafái Kistótfaluban

- Perkátai Öreg Tölgy - az idős fák nagykövete

- Nagy idők tanúja - Páfrányfenyő a keszthelyi kastély parkjában

- Kincses Makkfa - Nagykőrös

- Platán "híd" a tatai Angolkertben a Cseke-tó felett

- Gesztenyefa Angyalföldön - Budapest

- Aggastyán (Micsky hársak) - Dánszentmiklós

- Ősi gyógyító Hársfa az évszakok jegyében - Jobbágyi

- A Bakáts tér Hőse - Budapest

- Akiknek már nem lesz több tavaszuk: a Lengyeli-legelő Fái-Pacsa határában

- A gyógyító fa - Budapest, Népliget

Segítsük szavazatunkkal győzelemhez Miskolc büszkeségét, ezt egészen október 1-ig megtehetjük!

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!