Ugrás a tartalomra

Az idei a rendelő-felújítások éve Miskolcon

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. május 21. szombat 08:36
Idén 4 orvosi rendelő újul meg a városban TOP-os és önkormányzati forrásból. Ez azt jelenti, hogy 8 felnőtt háziorvosi, 2 gyermek és 3 védőnői praxis fogadja majd modernebb, komfortosabb és energiatakarékosabb körülmények között a város lakóit.

A felújítások kapcsán Simon Gábor, a Velünk a Város frakció vezetője felidézte, hogy európai uniós forrásból az előző városvezetés indította el a folyamatot. „A problémát ott láttuk, hogy nagyon akadozott a kivitelezés, néhány projekt pedig az ellehetetlenülés szélére sodródott” – utalt arra, hogy az időben meg nem kezdett beruházások fokozatosan veszélybe kerültek a növekvő építőipari költségek miatt, hiszen a megítélt támogatási összeg nem nőtt ezzel párhuzamosan.

Simon Gábor és Borkuti László (b.-j.); Fotók: Mocsári László

A frakcióvezető ezek után arra tért ki, hogy a jelenlegi városvezetés ezeket a projekteket felkarolta és „visszahozta az életbe”. Olyannyira, hogy már a kivitelezés fázisában jár a Halom utcai, a Kazinczy utcai, a Bacsinszky utcai és a Kiss Ernő úti rendelők infrastrukturális fejlesztése. „Ez a négy, még idén elkészülő komplexum több tízezer miskolcit szolgál ki” – fűzte hozzá Simon Gábor.

A Görömböly városrészben található Bacsinszky utcai rendelő a felújítás mellett kapacitásbővítésen is keresztülmegy. Ennek kapcsán a terület önkormányzati képviselője, Borkuti László kifejtette, hogy egyre népszerűbb a körzet, a fiatalok előszeretettel választják azt lakhelyüknek.

Éppen ezért a felújítások tervezésekor fontos szempont volt számára, hogy „az eddig mostohán kezelt védőnői szolgálat” kapjon rendes irodát és fogadóhelyiséget, amik lehetővé teszik a munkavégzést.

„Azt gondolom, hogy jó kisugárzása és jó hatása lesz a városrész jövőbeni életére” – jegyezte meg a beruházás kapcsán, amelynek részeként – egyebek mellett – nagyobb előteret kap az épület a gyermekrendelés javára, illetve szociális blokkokkal is bővül az épület.

A másik három komplexum hasonló fejlesztéseken megy keresztül; Simon Gábor úgy foglalta össze a munkákat, mint az épületek „XXI. századi szintre hozása”. Mások mellett cserélik a nyílászárókat, villamos- és épületgépészeti korszerűsítés megy végbe, illetve szigetelnek, festenek, burkolnak és javítanak a szakemberek. „Két rendelő esetében energiahatékonyságban is nagyot lépünk előre” – utalt a frakcióvezető a napkollektoros megoldások kiépítésére.

A négy rendelőt érintő beruházások teljes összegét közel 500 millió forintra tette Simon Gábor. Ebbe a korábban említett építőipari árváltozások miatt az önkormányzatnak önrészt is bele kellett tennie. Mint mondta, „az önkormányzatok kormányzati sanyargatása mellett” ez kihívás volt, de mivel prioritásként kezelte a frakció a felújításokat, megoldották a feladatot – például költségátcsoportosítással.

 „Az egészségmegőrzés, az egészségfejlesztés és a háziorvosi szolgáltatás tekintetében 2022 Miskolcon nagyon sikeres lesz!” – summázta gondolatait a frakcióvezető, hozzátéve: a TOP Plusz forrásaira további rendelőkkel is pályázni tervez a város.

További hírek

Olvasnivaló