Ugrás a tartalomra

Az iskolázottság emelkedésével csökken a Fidesz támogatottsága a Medián szerint

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. április 28. csütörtök 10:37
A választás előtti napokban az RTL Klub megbízásából készített Medián-felmérés azt igazolta, hogy valóban az iskolázottság a döntő.

Nagy port kavart a Medián intézet Facebook-oldalára feltöltött közvéleménykutatási eredmény, többszáz komment van alatta, nyilván szekértáborokra oszlott (újra) az ország közvéleménye. Felmérésében a magyarországi települések és az ott élők iskolai végzettségét, valamint a választási eredményeket vetetett össze a Medián.

Majd megállapították:

•    Közhely, hogy a választási eredmények látványosan összefüggenek az ország településszerkezetével: a fővárostól a kisebb települések felé haladva egyre nagyobb a Fidesz-KDNP fölénye.

•    Más elemzések a települések iskolázottsági statisztikái alapján kimutatták, hogy a szavazást legerőteljesebben meghatározó tényező az iskolázottság: az alacsonyabb végzettség a kormánypárti voksot valószínűsíti.

•    A felmérés azt igazolta, hogy valóban az iskolázottság a döntő: Budapesten, a vidéki városokban és a községekben egyaránt fennáll az az összefüggés, hogy az iskolázottság emelkedésével csökken a Fidesz támogatottsága.

Egy grafikát is megosztottak, alátámasztandó állításaikat. Ebből egyebek mellett kiolvashatjuk, hogy a vidéki városokban és a kistelepüléseken 80 százalékos a Fidesz szavazóinak aránya a 8 osztályt, vagy annál kevesebbet végzettek között. A kistelepüléseken a diplomások közel fele szintén a kormánypártot támogatja - a fővárosban negyedük se.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!