Ugrás a tartalomra

Az ismeretszerzést követő alakformálás: kondipark a Földesben

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. május 31. kedd 11:23
Keddi sportnapjának nyitányaként felavatták a Földes Ferenc Gimnázium udvari kondiparkját. 
Fotók: Juhász Ákos

– Az elmúlt két évben a járvány miatt a tagdíjak jó része megmaradt. Ebből a tartalékból valami olyasmit szerettek volna a diákok, amin a munkájuk eredménye kézzel foghatóvá válik – mondta a Földes Ferenc Gimnázium Diáksport Egyesületének elnöke. Dióssi Erika hozzátette: a kezdeményezés a munkaközösség részéről jött, ám hamar fellelkesültek a tanulók is, s az ötlet mellé álltak, így a munkához idén februárban hozzá is láttak.

Mindezt kis híján önerőből és szó szerinti erőből: ugyanis az önkormányzat támogatásán és a Városgazda segítségnyújtásán túl a tinédzserek fizikai közreműködésével készítették elő a talajt.

Az egyesület azért jött létre negyed évszázada, hogy a diákok tagdíjából, egyéb támogatásokból és pályázatokból az iskola sportéletét és a szakosztályok működését finanszírozza. Jelenleg nyolc szakosztállyal működnek: kosárlabda, kézilabda, röplabda, foci, torna – majd’ valamennyi esetében fiú és lány csapatokkal. Szinte minden évben ott vannak az országos amatőr és bajnoki rendszerű versenyeken.

A gimnáziumban komoly hagyományai vannak a sportnak, a Földes neve és a kosárlabda valósággal összeforrt.

– A városban és a régióban is nagyon sok olyan sportesemény van, amin a diákjaink részt vesznek. Mindemellett több olyan tanulónk van, akik a DVTK akadémiáin tanulnak kosárlabdázóként, röplabdázóként és jégkorongozóként – mutatott rá Fazekas Róbert. Az intézmény igazgatója szerint a gimnáziumok alapvetően tehetséggondozó iskolák, ahol a szellemi tehetséggondozás a legkiemelkedőbb elem.

– Ugyanakkor azt is látjuk, hogy a gyermekek jó teljesítményéhez az oktatás-nevelés koncepciójában a testükre is oda kell figyelni – tette hozzá az iskolavezető, aki reméli, hogy az ifjúság körében népszerűnek bizonyul majd a szabadtéri kondipark.

– Amikor az önkormányzati körzetemben működő oktatási intézményektől megkeresést kapok valamilyen kezdeményezés megvalósítására, akkor amennyire a lehetőségeim engedik, támogatom azokat – hangsúlyozta Szopkó Tibor, aki azért is örült mindennek, mert gyakorlati hatásán túl szimbolikusnak is tartja az elgondolást.

– Ezek a típusú kondiparkok azok, amiket nagyon szeretnek a miskolciak – emlékeztetett a képviselő a város egyéb pontjain fellelhető létesítményekre, majd kérdésünkre – a városban már megvalósult és tervbe vett hasonló fejlesztések kapcsán – alpolgármesterként megjegyezte: a városvezetés a tömegsport terjesztéséért és a szabadtéri mozgás népszerűsítéséért tett törekvései nagyjából jövő nyárra fognak igazán beérni. (A szervezési munkákban az iskola korábbi igazgatója, Veres Pál is segítette a gimnáziumot – a polgármester szintúgy megjelent a sportnap kezdetén tartott átadón.)

A meglévő benti konditerem mellé immár a korábban térköves, bokrokkal szegélyezett portarészen kialakított erőnléti park is várja a diákokat. Így ha némi délutáni mozgásra vágynának, bőven maradhatnak még a suli területén – a vakáció beálltáig bizonyosan... 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!