Ugrás a tartalomra

Az LMP helyi népszavazást javasol Alsózsolcán a tervezett akkumulátor-feldolgozó üzem ügyében

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. szeptember 03. vasárnap 16:06
Az LMP helyi népszavazás kiírását javasolja az Alsózsolcára tervezett akkumulátor-feldolgozó ügyében a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei település polgármesterének.
Horváth Csongor képgalériája

Rendkívül ritka az olyan sajtótájékoztató, ahol a média munkatársain és a nyilatkozókon kívül más is részt vesz. Alsózsolcán, a Városháza előtt vasárnap délben ez történt. Hogy mennyire "forró" témáról esett szó, azt pontosan jelzi, hogy a kezdésre több tucatnyi érdeklődő helyi gyűlt össze a település centrumában.

A vasárnapi ebéd helyett az akkumulátor-feldolgozó üzem került ugyanis terítékre. Az LMP hirdetett sajtótájékoztatót az ügyben Alsózsolcára.

A borsodi településre utaztak a zöldpárt országos vezetőségéből ketten, hogy tiltakozzanak a nagy felháborodást kiváltó beruházás ellen.

"Sajnos ma Magyarországon egyetlen egy település sem érezheti magát biztonságban" - festett borús képet kezdésként a jelenlegi helyzetről Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke.

"A kormány az akkumulátor-nagyhatalmi törekvéseit rendületlenül viszi előre, nem törődve azzal, hogy az emberek akarnak-e egy ilyen üzem közelében élni", fogalmazott.

A politikus kifogásolta azt is, hogy egy gyár letelepülését csak a sajtóból tudják meg az emberek, holott - mutatott rá - minden lakosnak joga van ahhoz, hogy a környezetét érintő ügyekről tájékozódjon, és részt vehessen a döntéshozatali folyamatban.

Elmondta, a bátonyterenyei és a szigetszentmiklósi akkumulátor-feldolgozó gyár működése során "rendre balesetek történtek", előbbi működését fel is függesztették, mert "össze-vissza pakolták" az üzem területén a veszélyes akkumulátorokat és veszélyes anyagokat.

"Megdöbbentőnek" nevezte azt is Schmuck Erzsébet, hogy egy szlovén beruházó jönne Borsodba.

- Miért? Ha a gödi és a komáromi selejtes akkumulátorokat akarják feldolgozni, akkor távolságban Alsózsolca nincs közelebb, mintha Szlovéniába vinnék el a hulladékot - mutatott rá.

Úgy vélekedett, hogy azért eshetett hazánkra a cég választása, mert a kormány "adóparadicsomot csinált Magyarországból", ahol a vállalatok magas profitra tehetnek szert. És hiába állítják, a környezetvédelmi normák sem szigorúak nálunk.

- Minden ilyen beruházásnál a politikai akarat érvényesül, és nem az embereké. Ez egyszerre megdöbbentő és tragikus - fogalmazott.

Az LMP társelnöke végül hangsúlyozta, kiállnak azért, hogy "Magyarország nem lehet akkumulátor-gyarmat". Az alsózsolcai üzem megépülése ellen egy petíciót is elindítottak, amit ITT lehet aláírni.

- A vízre, az energiára, a termőföldre a mezőgazdaságnak van szüksége. Nem lehet megengedni, hogy elpocsékolják - hangsúlyozta.

Révész Péter, az LMP miskolci önkormányzati képviselője arról beszélt, az akkumulátor-feldolgozók engedélyezési eljárása átláthatatlan, a környezet- és természetvédelmi szempontokat megelőzik a beruházó érdekei.

Kiemelte: az akkumulátorgyárak komoly környezeti és egészségügyi hatással járnak, emiatt a lakosságnak kellene döntenie róluk.

Kérte, hogy a veszélyes, társadalmi egyeztetés nélküli beruházásokat függesszék fel, és a környezetre gyakorolt hatásukat vizsgálják felül.

Jelezte: a polgármesternek azt javasolják, írjon ki helyi népszavazást az ügyről.

Angyal Károly Tibor, az LMP országos elnökségének titkára szerint a Fidesz egy "rossz projektje", "blöffkampánya" az akkumulátorgyárak Magyarországra telepítése. Hiszen a kormány ott létesít ilyen üzemeket, ahol egyébként is munkaerőhiány van, tehát az új munkahelyeket külföldi munkavállalókkal töltik fel, akik jóval alacsonyabb bérért vállalják a veszélyes munkát, mint a magyarok, így pedig lenyomják a magyar munkavállalók bérét.

Hozzátette: aki nem szeretne akkumulátorgyártással kapcsolatos üzemet a lakóhelye közelében, az a 2024-es önkormányzati választáson ne szavazzon a Fideszre. Kiemelte: a települések vezetőinek komoly lehetőségeik vannak a folyamat lassítására, és ahol még nem kezdődött meg az építkezés, ott a megállítására is.

Ahogy arról korábban lapunk is az elsők között beszámolt, évi tízezer tonna kapacitású akkumulátor-feldolgozót tervez a részben szlovén magánemberek tulajdonban lévő Andrada Group Magyarország Kft. Alsózsolcán. Az új üzemben a Magyarországon lítiumion akkumulátorokat előállító gyárak (pl.: dél koreai SAMSUNG SDI gödi, az SK Battery Manufacturing Kft. komáromi, a japán Yuasa Magyarország Kft. miskolci) gyárából származó gyártásközi selejt akkumulátorblokk (nehézfémeket tartalmazó fémoxid) gyűjtését, előkezelését és hasznosítását tervezik.

A beruházásról csak most, egy lakossági fórumon tájékoztatták a helyieket. Mi is ott voltunk (bár először regisztrációhoz kötötték a részvételt, aztán csak a helyi lakcímkártyával érkezőket akarták beengedni, végül úgy jutott be munkatársunk, hogy felvételt nem készíthet a fórumról - a szerző). Az eseményen elszabadultak az indulatok. A cég képviselőinek egy helyi azt mondta, minden nap hoz nekik egy liter vizet a közeli tóból, és ha azt megisszák, akkor lesz ő is nyugodt.

Egy hölgy arról érdeklődött, hogy valósítja meg az Andrada, hogy semmilyen veszélyes anyag ne szivárogjon ki a zárt rendszerből, és mi lesz az akkumulátorok ledarálásával járó porral? Mivel kötik le azt? Arra is rákérdeztek, hogy mi a biztosíték, hogy itt nem lesz robbanás, mint más, hasonló gyárakban, amiket szintén üzembiztosként harangoztak be?

Egy idős bácsi pedig megkérdezte: "ki volt az az őrült, aki egy veszélyes anyagokat feldolgozó céget akart hozni pont ide, egy védett vízbázis felé?"

"Van Alsózsolcán olyan hely, ahová mehetnek, de azt mi választjuk ki, hol legyen, és maguk fogadják el, nem pedig maguk választanak, és nekünk kell beletörődni" - fogalmazta meg sokak véleményét.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!