Ugrás a tartalomra

Az oktatás és a kultúra fellegvára lesz a Csengey utcai Művészeti Központ 

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. június 29. szerda 19:41
A régi iskolaépület felújítása csaknem egy éven át tartott, a létesímény kívül-belül megújult.
Átadták a Csengey utcai Művészeti Központot - Juhász Ákos képgalériája

Átadták szerdán a Szentpáli iskola hajdani épületében kialakított új Művészeti Központot. Az eseményen Miskolc polgármestere úgy fogalmazott, a város több évtizedes adósságát törlesztette a belvárosi épület rekonstrukciójával.

- Ez a közel százéves épület átadásától hosszú időn át oktatási feladatokat látott el, aztán a kétezres években üres lett, és megkezdődött az állagának romlása. Mindeközben a Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium történetének egyik legnagyobb kálváriáját járta be, hiszen nem talált magának otthont. Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt álltunk ebben a parkolóban, amikor a beruházás kezdését jelenthettük be. Ennek a munkának értünk most a végére – mondta Veres Pál.

Veres Pál. Fotó: Juhász Ákos

A városvezető azt mondta, a beruházás első lépése lehet annak, hogy a belvárosban egy új kulturális centrum alakuljon ki, hiszen az épület közvetlen szomszédságában található a Művészetek Háza, a Szinva túloldalán, de még mindig a közelben a Miskolci Nemzeti Színház, és a Zenepalota is elérhető távolságra van

„Tárgyalunk arról is, hogy van-e a majdani használóknak igénye arra, hogy a komplexum további funkciókkal, épületekkel bővüljön” – tette hozzá. 

Melegítőkonyhát és étkezőt is kialakítottak


Ahogyan arról beszámoltunk, az épület első és második emeletén a szakgimnázium elméleti óráinak helyet adó tantermek, míg a harmadikon és a tetőtérben a Miskolci Kulturális Központ (MKK) irodái kapnak majd helyet.

- A földszinten pedig egy melegítőkonyhát és étkezőt alakítottak ki, amit a Miskolci Közintézmény Működtető Központ fog üzemeltetni, akik mintegy háromszáz gyerek étkeztetését fogják itt biztosítani – mondta el lapunknak a polgármesteri hivatal pályázati főosztályának vezetője.

Miklós Viktor kiemelte, a több mint nyolcszázmillió forintos forrásnak köszönhetően megújult épület használatbavételi engedélyezési eljárását már elindították, így a remények szerint semmi akadálya nem lesz annak, hogy az épületet szeptembertől birtokba vegye a Bartók szakgimnázium és az MKK.


Polgári iskola, tanítóképző, szakképző
A Csengey Gusztáv és a Kálvin János utca sarkán álló épületet a Miskolci Ortodox Izraelita Hitközség építtette 1924 és 1926 között a polgári leányiskolája székhelyéül. A maga korában rendkívül korszerűnek számító ingatlan udvara eredetileg közös volt a Kandia utca 12-14. szám alatt működött Erzsébet Izraelita Elemi Iskoláéval (itt ma a NAV foglal helyet). A létesítményben 1928-tól Izraelita Tanítóképző Intézet is működött, amely nemcsak Magyarország, hanem Közép-Európa egyetlen ilyen jellegű intézménye volt. Itt kapott helyet a századforduló egyik legjelentősebb, legnépszerűbb költőjének, az 1843-1921 között élt Kiss Józsefnek teljes hagyatéki anyaga. Ez, vagyis a „Kiss József Múzeum" a háború alatt megsemmisült.

A második világháború előtti évtizedben az izraelita polgári iskolák dinamikusan fejlődtek, létszámuk folyamatosan nőtt, a tanítóképzőé viszont a világégés előtti bizonytalanság miatt csökkenni kezdett, az intézmény 1944-ben megszűnt. Az izraelita polgári iskolák sem indultak újra 1945 után, mert diákjaik és tanulóik túlnyomó része mártírhalált halt. 

Ezt követően a Csengey utcai ingatlan minden valószínűség szerint üresen állt több mint két évtizeden át. Aztán 1969-től az 1954-ben létrejött Miskolci Kereskedelmi Tanulóiskola (ma Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátói Technikum és Szakképzőiskola) használta azt egészen 2002-ig, amikor mai székhelyükre, a Herman Ottó út 2. szám alá költöztek egy megüresedett általános iskolai épületbe.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!