Ugrás a tartalomra

Az önkormányzatok csődjére játszik a kormány? - érdemi segítséget vár Miskolc

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. október 05. szerda 13:56
Érdemi segítséget kérnek az önkormányzatok a kormánytól, hogy fenn tudják tartani legalább az alapellátást. Óvodák, szociális intézmények, városüzemeltetés került veszélybe.
Szarka Dénes (Velünk a Város) frakcióvezető-helyettes. | Fotó: Juhász Ákos

Sajtótájékoztatót tartott szerda délelőtt Szarka Dénes, a Velünk a Város frakióvezető-helyettes, aki az önkormányzatok jelenlegi helyzetéről és a várható kilátásokról beszélt.

A politikus felelevenítette: a tavaszi választások előtt a kormány hatalmas mennyiségű pénzeket osztott ki, de a választási költekezés következtében "gyakorlatilag majdhogy nem teljesen kiürült az államkassza". Hozzátette, bár az intézkedések egy részét az ellenzék is szükségesnek tartotta, de már akkor figyelmeztettek: a fedezet nélküli, átgondolatlan választási költekezésnek meglesz a böjtje az év második felében.

- Sajnos így is lett. Az év elején kiosztott pénzek most, az infláció elszabadulásával rendkívül hiányoznak az államkasszából - mutatott rá a frakcióvezető-helyettes, hozzátéve: ráadásul azok pénze is elértéktelenedett mostanra a regionálisan is kiemelkedő infláció miatt, akik részesültek a választási pénzosztásból.

Azt is elmondta, hogy a kormányzati megszorítások mostanra az önkormányzatok kötelező és önként vállalt feladatait is érintik. Előbbihez tartozik például az óvodai, a szociális ellátás, a városüzemeltetés, illetve a gyermekjóléti, alapegészségügyi szolgáltatások. Önként vállat feladat a Miskolc esetében első helyen nevesített idősek támogatása.

- Most valójában ezeket lehetetleníti el a kormány - hangsúlyozta Szarka Dénes.

Merthogy szeptember 30-án megtudták az önkormányzatok, hogy október 1-jétől körülbelül a tízszeresére emelkedik az önkormányzati intézmények által fizetett távhőszolgáltatás ára.

- Ezt egyszerűen nem lehet kigazdálkodni, de nemcsak Miskolc, hanem egyik önkormányzat sem tudja maga fedezni. A kormány azonban nem kommunikál. Óhatatlanul felmerül a kérdés: az önkormányzatok csődjére spekulálnak, és távlati cél az önkormányzatiság felszámolása Magyarországon? Ezt nem látjuk, ahogy azt sem, hogyan próbálna segíteni - fogalmazott.

Az viszont feltűnő számukra - tette hozzá -, hogy "van azért pénz az államkasszában, ha nagyon akarják": a Vodafone felvásárlására több százmilliárd forintot fordítanak, ahogy van pénz "álnemzeti álkonzultációra" is.

- Mi azt szeretnénk, hogy a kormány érdemi segítséget adjon az önkormányzatoknak. És szeretnénk végre tisztán látni, hogyan fogjuk túlélni ezt az évet. Mert míg a kormány az egyik kezével elbábozza a rezsicsökkentést, addig a másik kezével éppen az óvodásoktól, a nyugdíjasoktól, a szociális ellátásra szorulóktól veszi el a pénzt - szögezte le a Velünk a Város frakcióvezető-helyettese.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!