Ugrás a tartalomra

Az összes jegenyét kivágják a Tátra és a Torontáli utcákban

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. április 12. hétfő 20:18
Három fa úgynevezett rovarhotelként folytatja, a több ütemben kivágott öreg és beteg jegenyéket már ősszel pótolják.
Kivágják az összes balesetveszélyes jegenyét a Tátra és a Torontáli utcákban. | Fotó: Juhász Ákos

A Tátra és Torontáli utcákon még megmaradt negyven jegenyenyárt is ki kell vágni, mivel azok állapota közvetlenül veszélyezteti az élet- és vagyonbiztonságot – ezt Czifrusz Natália, Miskolc főkertésze mondta el a minap.hu munkatársának hétfőn, amikor a munka megkezdődött.

Ahogyan az ismert, a fák vizsgálata még februárban kezdődött el azt követően, hogy egy szélvihar után a jegenyék egyike a Tátra utca egyik családi házának udvarába dőlt, magával rántva a villanyvezetéket és egy villanyoszlopot is. Ezután a szakemberek úgynevezett Fakopp műszeres vizsgálatnak vetették alá az összes fát. A főkertész emlékeztetett, az első vizsgálatok után tizenöt fa kivágása vált azonnal szükségessé, ez a művelet azóta meg is történt. Húsvét előtt aztán újabb bejárás volt mindkét utcában.

– A munkacsoport tagjaival egyenként vizsgáltuk meg a fákat, és bekövetkezett, amitől a legjobban féltünk: megállapítható, hogy a korábbi visszafiatalítások nyomán felülről a fák körülbelül egyharmada van elkorhadva, és a fák gyökerének közelében is hasonló folyamatok nyomait lehet látni. Ez az oka annak, hogy az építési és környezetvédelmi osztálytól a két fasor szinte teljes kivágását kértük – részletezte Czifrusz Natália. 

A főkertész elmondta az is, három fa, pontosabban azok törzse továbbra is a közterületeken marad. – A Tátra utcában kettő, a Torontáli utcában egy darab fa esetében szemmel látható a rovarok jelenléte különböző furatok formájában, így ezek a fák csak visszavágást igényelnek, hogy életüket „rovarhotelként” folytathassák tovább – mondta. 

Az előzetes szemlék alapján élő fészek jelenlétét csak feltételezni lehet, de nagy figyelemmel kell lenni a mostanában fészkelő és költő madarakra. „Ha ilyet találunk, civil segítőink részvételével azonnal gondoskodunk a védelmükről” – szögezte le a városi főkertész.

Régi probléma
 

Bazin Levente és Czifrusz Natália

A két öreg fasor problémája nem újkeletű. A növényeket a kétezres években hasonló problémák miatt egyszer már fiatalították, az elmúlt években viszont ismét mindennapos problémává vált a gallyak, ágak leszakadása a jegenyékről. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, emiatt tavaly bejárást is tartott a térség önkormányzati képviselője. Akkor felmerült a fák ütemezett vágása, mostanra viszont kiderült, ennél nagyobb a baj. Bazin Levente azt mondta, a munkák az időjárás függvényében körülbelül két hétig tartanak majd.

– A Tátra utca elejéről indulnak a szakemberek és úgy haladnak a Torontáli felé. A favágás miatt időszakos útlezárásra készülni kell, a lakosságtól pedig abban kérünk segítséget, hogy gépjárműveikkel a munkavégzést ne akadályozzák – mondta a politikus, hozzátéve: a kivágott, összeaprított fatörmelék elszállítása folyamatos lesz. A gallyakat ledarálják, komposztálják, a kivágott fa többi részét pedig a Városgazda telephelyére szállítják, ahol a hajléktalan közmunka program dolgozói felaprítják azokat. A már felaprított tűzifát a MESZEGYI-n keresztül szociálisan rászorulók igényelhetik – hangsúlyozta a képviselő.


A lakók döntik el

A fák pótlásáról a miskolci önkormányzati gondoskodik, mégpedig egy nagylelkű felajánlásnak köszönhetően már idén ősszel. Mint megtudtuk, egy vállalkozó korábban jelezte a város felé, hogy száz földlabdás fát ajánl fel Miskolcnak, ezeket fogják ősszel itt, a Tátra és a Torontáli utcákban elültetni. 

Arról, hogy milyen fák díszítsék a két közterületet, szavazás indult, ennek részleteit szórólap segítségével ismerhetik meg a napokban a helyiek. „Oszlopos korai juhar, oszlopos tölgy és oszlopos gyertyán közül lehet választani, a voksokat május 1-ig lehet eljuttatni a Torontáli utca 17. szám alatti postaládába, vagy a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán elhelyezett gyűjtőládába."

További hírek

Olvasnivaló