Ugrás a tartalomra

Az új kata törvény alapjai

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. december 12. hétfő 15:41
2022 szeptemberében jelentős változáson esett át a kata törvény, amely még a 2023-ban leadandó adóbevallás esetén is okozhat fejtörést, munkát legalábbis mindenképp. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb információkat az új kata törvénnyel kapcsolatban.

Kisadózóként havonta fizetett fix összegű adóval le lehet adózni a vállalkozásból származó összes jövedelmet. 2022 szeptembere óta csak azok választhatják ezt az adózási formát, akik főállású egyéni vállalkozók és kizárólag magánszemélyeknek számláznak. Ez alól egyedül a taxisok a kivételek. A kata adózás nem váltja ki az iparűzési adót, az tehát katásként is fizetendő tétel.

Leginkább a szellemi tevékenységet folytatók számára jó választás

Az új kata esetében az alanyi adómentes keret 12 millió forint, a kata kerete pedig 18 millió forint lett. A kata azok számára éri meg, akik nem lépik át a bevételi értékhatárt. Amennyiben valaki mégis átlépi a felső plafont, akkor is tovább katázhat. Azonban ebben az esetben 40 százalékos különadót kell fizetni a bevételhatár feletti összeg után. Szóval lehet, de nem igazán éri meg egy bizonyos bevétel fölött na katázást választani.

Továbbá azt is fontos megemlíteni, hogy kevés költség esetén éri meg leginkább a kata adózási forma, katánál ugyanis nem lehet elszámolni a költségeket. Szóval leginkább a szellemi tevékenységet folytatók számára jó választás, például az oktatók, a tanácsadók és a szövegírók számára.

Érdemes beszélni könyvelővel vagy adótanácsadóval

Vállalkozás indításakor mindenképpen érdemes beszélni könyvelővel vagy adótanácsadóval, akik segítenek eldönteni azt, hogy valóban a kata-e a legjobb választás. Ugyanis lehet, hogy találnak egy sokkal kedvezőbb adózási formát. 

Természetesen működő vállalkozásként is át lehet térni a kata adózásra. Az új kata törvény szerint mindenki egységesen ötvenezer forintot fizet, ha ezt az adózási formát választja. Ezt a tételes adót mindig a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig kell befizetni.

Iparűzési adó - két lehetőség közül lehet választani

Az iparűzési adó mértékét és fizetését tekintve két lehetőség közül lehet választani. Az egyik, hogy az iparűzési adófizetés az illetékes önkormányzat által megállapított adómérték szerint történik. Ez azt jelenti, hogy bevallást kell készíteni minden egyes adóévről, és az önkormányzathoz el kell juttatni ezt a bevallást a tárgyévet követő május 31-ig.

A másik lehetőség az egyszerűsített iparűzési adó. Ebben az esetben nem kell bevallást készíteni és beadni, és az adó alapja az átalány-adóalap lesz, amely törvényben van meghatározva, vagyis nem a bevétel fogja meghatározni az adóalapot. Katásként kötelező bevételi nyilvántartást vezetni, amelynek tartalmaznia kell a számla sorszámát, a bizonylat sorszámát, a bevétel összegét és a bevétel megszerzésének időpontját.
 

További hírek

Olvasnivaló