Ugrás a tartalomra

Az új körzettérképek voltak terítéken a megalakult Helyi Választási Bizottságnál

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. november 29. szerda 16:35
Szerda délután megtartotta alakuló ülését a Helyi Választási Bizottság (HVB) a Városháza jegyzői tárgyalójában. A tagok a jövő évi önkormányzati választásra szabott választókerületek elhelyezkedését véleményezhették.
Fotók: Juhász Ákos

Ahogy arról egy hónappal ezelőtt beszámoltunk, három rendes és két póttaggal ismét felállt a HVB, melynek személyeiről Miskolc esetében is a települési önkormányzat képviselőtestülete döntött. A független, csak a törvénynek alárendelt szervre komoly feladat hárul jövő nyáron – és addig is. Ismeretes: hazánkban az európai parlamenti választással egyugyanazon napon, június 9-én bonyolítják az önkormányzati választásokat.

Nemrég szintén megírtuk, hogy hét vidéki nagyvárosban, köztük Miskolcon is olyan mértékben csökkent a lakosság száma a 2019-es választáshoz képest, hogy a jegyzőknek a törvény alapján meg kellett szüntetniük választókerületeket, és újra kellett rajzolniuk az eddigi struktúrát. A minél egységesebb és egybefüggőbb, a korábbi „furcsa alakzatoktól és kiszögellésektől” mentes határok meghúzása volt a cél – ismertette stábunkkal Ignácz Dávid.

A jegyző az ülésen ennek mentén arról számolt be, hogy városunkban tizenkilencről tizennyolcra csökken majd a körzetek száma, ezzel együtt pedig a jövő októberben felálló új képviselő-testület – a kompenzációs listán történt kurtítás nyomán – két fővel karcsúsodik. A miskolci HVB által most véleményezett új választókerületi beosztást és besorolást a város jegyzőjének a törvény szerint november 30-áig kell elfogadnia – mindez elé pedig a bizottság nem gördített semmiféle akadályt. 

Ignácz Dávid lapunknak felidézte, nyáron a lakosság véleményét is kikérték a módosítás felől. Az írásban és személyesen megtett észrevételek döntő részét sikerült is beépíteniük a térképek újrarajzolásába. Ugyanakkor – tette hozzá a jegyző – a szakembereknek a jogszabályok mellett ügyelniük kellett még az egyes körzetek közötti lakosságszámbeli eltérések minimálisra szorítkozására is.  

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!