Ugrás a tartalomra

Az új strandról kvaterkáztak

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. szeptember 05. szombat 21:16
Pódiumbeszélgetést hallgathattak, akik ellátogattak az Avasi Kvaterkára szombaton. A meghívott vendégek Miskolc turizmusáról beszélgettek: milyen változások lesznek annak fényében, hogy decemberben átadják az új fürdőkomplexumot Miskolctapolcán?
Fotó: Végh Csaba

Az esemény fő szervezője a Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesület volt. Szendrei Mihály bemutatta a szervezetüket, ami csaknem száz taggal rendelkezik. – Célunk tagjaink segítsége a rendezvények szervezése mellett. Most a pandémia miatt nagyobb segítségre van szükségük a szolgáltatóknak, mint máskor, hiszen ebben az évben nehéz helyzetbe került a turizmus. Köszönhetően azonban a vállalkozók leleményességének, sikeres szezont tudhat maga mögött Miskolc – mondta az elnök, majd hozzátette, ehhez persze nagyban hozzájárultak a városban található attrakciók. – Például a Diósgyőri vár, Lillafüred, a belváros, a kilátó, amik folyamatosan újulnak meg. Kiemelném a fürdőket és azok környezetének fejlesztését, amiknek következtében elmondható, hogy egyebek mellett a miskolctapolcaiak környezete is megváltozik. Mindez hozzásegít minket ahhoz, hogy büszkék legyünk városunkra – hangsúlyozta.

Orosz Eszter, a MIDMAR Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a vendégéjszakák negyven százaléka Miskolctapolcán realizálódik. – A négy desztináció közül (történelmi Avas, Diósgyőr, Lillafüred és Miskolctapolca) ezért is nagyon fontos ez a városrész, és bír majd rendkívüli jelentőséggel az épülő fürdő, ami magas minőségű lesz. Családosok és fiatalok számára is különleges lehetőségeket rejt majd magában. Marketingje már elindult, kezdve a komplexum névválasztásával, amibe a miskolciak is beleszólhattak – mondta.

Lengyel Katalin, a Miskolc Holding Zrt. projektirányítási igazgatója az építkezésről beszélt. – Jó ütemben halad, hetvenöt százalékos a készültsége. December elejére prognosztizáljuk a nyitást. A két fürdő most még nem lesz összekötve, de hamarosan ez is megtörténik – mondta, majd elárulta, öt épületből áll majd. – Az első a beléptetési pont lesz, a második egy ötszáz fős étterem terasszal, itt lesznek az öltözők is. A harmadik a családi csarnok, a negyedik a tinédzsereknek szól, ahol VR-szemüveggel lehet lecsúszni, amin ötféle program közül választhatnak. Az ötödik csarnok pedig a kisgyermekeseké – sorolta az igazgató, aki elárulta, Miskolctapolcán további fejlesztéseket is terveznek. – A csónakázó tó iszaptalanítása, szökőkútjának zenélő fényjátékkal való ellátása, továbbá pluszban egy új játszótér van tervben, hogy mindez méltó környezet legyen a két fürdő között. A valószínűsíthető forgalomnövekedés miatt útfejlesztésre is szükség lesz, valamint egy kerékpárútra Görömbölytől Tapolcáig – sorolta Lengyel Katalin.

Globálisan milyen hatása lesz az Ellipsumnak?

Szendrei Mihály szerint ki kell aknázni a fürdő lehetőségeit. – Reméljük, új beruházások is lesznek: szállásfejlesztések, útfelújítások. Nemcsak Miskolc, hanem térsége is profitál majd jelentős mértékben. Az ingatlanárak emelkedni fognak, a befektetői kört megmozgatja majd.

Orosz Eszter kifejtette, a szakemberek bíznak abban, hogy a turisták több vendégéjszakát töltenek majd Miskolcon, mint eddig. – Meghosszabbítja a turisztikai szezont is, hiszen négy évszakos lesz. Jelenleg négyszázezrres a Miskolctapolcai Barlangfürdő éves látogatottsága, a Miskolctapolcai Strandfürdőé pedig nyolcvanezer. Abban bízunk, hogy az újat két-, akár kétszázötvenezren látogatják majd évente.

Lengyel Katalin reményét fejezte ki, hogy a turisták, főleg a külföldi, határmenti településekről hosszabb időt töltenek itt, mint most, hiszen jelenleg az a szokásuk, hogy csak négy-öt órára jönnek Miskolcra, amit főként a Barlangfürdőben töltenek.

Nemzetközi figyelmet is felkeltett az Ellipsum

Lengyel Katalin elmondta, a munka különböző fázisaiban részt vett Wolfgang Vanek elismert osztrák tervező.  

Orosz Eszter szerint Közép-Kelet Európa legexkluzívabb fürdője épül Miskolcon. – Már most büszkélkedhetünk azzal, hogy a Miskolctapolcai Barlangfürdő vendégeinek húsz százaléka külföldi. Főleg a határmenti országokból és Lengyelországból érkeznek. Azt gondolom, az új fürdőkomplexum is felkelti majd a külföldi turisták érdeklődését.

Szendrei Mihály úgy véli, Európa nagyvárosaival fogunk versenyezni hamarosan, már csak az újdonság ereje miatt is. – Lenyűgöző a mérete a fürdőnek, már kétszer jártam körbe. Főszezonban a szálláshelyek így is telt házzal üzemelnek, szükség lesz újakra, mint ahogy további szórakozási lehetőségekre is.

Turisztikai fejlesztések még!

A kvaterka végén Lengyel Katalin kitért a fürdő utáni legnagyobb beruházásokra. – A Diósgyőri vár és környékének fejlesztése 15,8 milliárdos támogatást kapott, amihez a saját erő másfél milliárd. Ebből tetőt kap a vár és a bástyák, benne van a romos bástya felújítása, étterem kialakítása a kilátóteraszon, négy bástyapárt terveztek a szakemberek a külső várban, a vizes árkot is megújítjuk, bár az eredeti elképzelés szerinti víz nem lesz benne. Ezeken túl sétány lesz a kontrafalon, a környék zöldterületeinek fejlesztése is benne van a programban, mint új parkolóhelyek kialakítása – mondta, hozzátéve, megújítják a Kisavasi Amfiteátrumot, az Avastetőt, folytatódik a csapadékvíz-beruházás, kerékpárutat terveznek Diósgyőr és Lillafüred közé. – Ennek a terve már megvolt, de nem kaptunk engedélyt rá, úgyhogy újra kellett tervezni, amihez minden érintett hozzájárult, úgyhogy végre nincs akadálya a megvalósulásnak – mondta Lengyel Katalin, aki befejezésképpen elmondta, a Herman Ottó Múzeumnak új szárnyat építenek, hogy Barna György népviselet-gyűjteményét elhelyezhessék.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!