Ugrás a tartalomra

Badány Lajos: „az elesettek valószínűleg csodálkozva néznek le ránk”

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. november 11. csütörtök 17:50
Csatlakozva a Krajczáros Alapítvány nemzetközi kezdeményezéséhez Miskolcon is koszorúztak az első világháború befejezésének évfordulóján.

1918. november 11-én, a compiègne-i fegyverszüneti egyezmény aláírásával ért véget az a szörnyű eseménysorozat, amit első nagy világégésként is emlegetnek – és amit később újabb, talán még kegyetlenebb háború követett. 

Fotók: Horváth Csongor

A Krajczáros Alapítvány felhívására 11. hó 11-én számos helyszínen, amik valamilyen módon kötődnek a háborús eseményekhez – Miskolcról mintegy 40 ezer tizeshonvéd indult harcba a haza hívószavára – tartanak megemlékezéseket.

A borsodi megyeszékhelyen a Polgármesteri Hivatalban – ahol Veres Pál gyújtott mécsest – és a Hősök terén is emlékeztek a nagy háború áldozataira.

- Sokan, akik az életüket vesztették, valószínűleg nem akartak hősök lenni; egy boldog életben hittek, dolgoztak családjukért, nemzetük javára mindaddig, amíg el nem sodorta őket a történelem vihara – fogalmazott az ünnepségen Badány Lajos alpolgármester.

– Egy háború, amelynek mindenki vesztesévé vált: győztesek és legyőzöttek egyaránt, hiszen Európa keresztény népeinek gyermekei lőtték egymást, míg nem maradt utánuk más, csak pusztulás. Az elesettek fent valószínűleg már megbékéltek egymással, és lehet, hogy csodálkozva néznek le ránk, akik még ma is ellenségeinket keressük a keresztény nemzetek fiaiban – osztotta meg ünnepi gondolatait Badány Lajos az egybegyűltekkel.  

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!